Целодневна детска градина „Слънце“ в Габрово е отличена като „Високо оценена номинация“ в категория „Сгради – образователна инфраструктура“ на националния конкурс „Сграда на годината 2015“.

Плакетът и грамотата бяха връчени снощи на заместник-кмета инж. Нела Рачевиц от Деница Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. На стилна церемония в столичния търговски комплекс „Парадайз център“ за четиринайсти пореден път бе направен преглед на най-хубавите български сгради през изтичащата година.

От ляво надясно: зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и зам.-кметът на община Габрово инж. Нела Рачевиц

Конкурсът е под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството със съдействието на браншовите организации в архитектурата, проектирането и строителството. В него участваха 60 новоизградени и реконструирани публични и частни проекта, завършени през 2015 г. Обектите бяха оценени от жури от 24 водещи експерти и представители на бизнеса и професионалните общности с председател зам.-министър Деница Николова.

Сградата на ул. „Любен Каравелов“ № 32, проектирана като разширение на база 1 на ЦДГ „Слънце“, е единствената сертифицирана пасивна сграда в страната. Тя бе построена благодарение на спечеления от Община Габрово проект „ПОСОКИ – Предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране“ по споразумение за финансиране с Министерство на труда и социалната политика чрез заем от Международната банка за възстановяване и развитие. Обликът й е дело на архитектите Иглика Люцканова и Александър Генчев от „СолЕр Интернешънъл” ООД. Конструктор е инж. Златка Плеснева.

От ляво надясно: арх. Иглика Люцканова и арх. Александър Генчев - "СолЕр Интернешънъл" ООД

Детската градина е двуетажна. Предвид поставените високи изисквания за енергийна ефективност, формата, ориентацията и вътрешното разположение на помещенията са съобразени с принципите за максимални топлинни печалби от слънцегреене и минимални топлозагуби от конструктивни термомостове и външни остъклявания. След успешно проведен тест за въздухоплътност е издаден сертификат от немския институт „Пасивна къща“ в Дармщат, с който се удостоверяват критериите за пасивна сграда. Към момента заведението се посещава от 74 деца от 3- до 7-годишна възраст, разпределени в три групи.

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Сграда на годината 2015“ ще бъде излъчена по Българска национална телевизия на 12 декември, събота, от 15:15 часа.

Община Габрово открива център за енергийна ефективност Насочи светлина към климата – Община Габрово се включва в „Часът на Земята 2016“