С приетите промени на 29 април т. г. Министерски съвет измени и допълни свое постановление относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (ПМС № 18 от 2.02.2015 г.). Одобрените изменения засягат Методическите указания на Националната програма и целят да дадат реален шанс на собствениците, които искат жилищните им сгради да бъдат енергийно обновени.

Вече е допустимо няколко блок-секции или сгради (блокове), които са свързани помежду си, не са отдалечени една от друга и образуват общ архитектурен ансамбъл, да кандидатстват заедно по Националната програма. Ако не е възможно цялата група от блок-секции да участва, Общината преценява каква част от групата може да подаде документи по Националната програма. Необходимо е поне най-малко половината от свързаните блок-секции/сгради да кандидатстват. За тази цел те трябва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Това изключение важи за група, която е най-малко от две блок-секции или повече от две свързано застроени сгради.

По изключение и по преценка на общината през 2015 г. могат да бъдат одобрявани за обновяване сгради, в които има най-малко 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, построени са преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.

Когато вече регистрираното Сдружение на собствениците, заедно с всички собственици на самостоятелни обекти, които са дали съгласие за осигуряване на достъп до самостоятелните обекти, не представляват 100% (т.е. не е осигурен достъп до всички самостоятелни обекти в сградата/сградите), то тогава по изключение и по своя мотивирана преценка Общината може да допусне одобрение на сградата. Изключението може да се прилага за не повече от 5% от самостоятелните обекти.

Управителният съвет (Управителят) на Сдружението на собствениците на основание чл. 33, ал. 4 във връзка с чл. 13, ал. 1 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) свиква Общо събрание на собствениците. Необходимите документи за това са:

  • Покана за провеждане на общо събрание на собствениците по образец -  приложение № 15,
  • Протокол за поставяне на поканата по образец -  приложение № 16
  • Протокол от общото събрание на собствениците (етажната собственост) - приложение № 17, съдържащ решения съгласно Методическите указания.

Общото събрание протича при изискванията за кворум и мнозинство съгласно ЗУЕС. Ако общото събрание подкрепи решението на Сдружението с 67%, то става задължително за изпълнение от всички собственици в жилищната сграда, включително и от тези, които не са членове на Сдружението на собствениците.

След анализ на одобрените към момента сгради и параметрите на публикуваните обществени поръчки от общините, заложеният лимит за техническо обследване и обследване за енергийна ефективност е актуализиран от 200 млн. лв. на 100 млн. лв. Актуализацията се налага, тъй като пазарната цена на предлаганата услуга е по-ниска. Редуцираната сума остава в програмата и ще бъде използвана за същинските дейности по обновяването.

Напредък по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към месец септември 2017 г. Десет са сключените до момента договори по „Национална програма енергийна ефективност“ в Габрово