Ако сте на възраст между 16 и 30 години и работите по проект с европейско измерение, младежката награда „Карл Велики“ е шанс да развиете инициативата си.

 

Младежката награда „Карл Велики“

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“ в Аахен, Германия, организират конкурс за проекти, които демонстрират практически примери за сътрудничество и единение между младите хора в Европа.

Национално жури във всяка страна от Европейския съюз избира по един проект, а след това от селектираните 27 проекта се определят най-добрите три. Първата награда е парична сума от 7 500 евро, втората е на стойност 5 000 евро, а третата – 2 500 евро.

Ако здравната ситуация позволява, наградите на победителите ще се връчат на церемония в Аахен през май 2021 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Правилата

Проектите трябва да отговарят на следните условия:

  • да утвърждават разбирателството в Европа и по света;
  • да спомагат за развитие на общо усещане за европейска идентичност и интеграция;
  • да служат като образец за младите хора в Европа;
  • да предлагат практически примери как европейците могат да живеят заедно като единна общност.

Открийте повече информация в уебсайта на наградата. За допълнителни въпроси можете да отправите запитване на имейл ECYP2021@EP.europa.eu.

Наградата през 2020 г.

Поради пандемията от коронавирус церемонията по награждаването през май 2020 г. не успя да се проведе. Националните журита избраха проекти, представляващи всяка една страна, но крайните победители на европейско ниво не са определени. Предвижда се на церемонията в Аахен през май 2021 г. да бъдат обявени победителите за 2020 и 2021 г.

Първо място в конкурса през 2019 г. спечели италианското радио предаване „Еврофоника ИТ“ за студенти и млади професионалисти. Втори се нареди финландският проект „Твоето европейско гражданство“, който дава възможност на младите хора да се запознаят с процеса на вземане на решения в Евросъюза и с европейските култури. Третото място бе за организацията „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ от Австрия. Научете повече за победителите в конкурса през 2019 г.

В социалните мрежи

Използвайте хаштаг #ECYP2021, за да се включите в онлайн дискусията за наградата.

Календар

  • Краен срок за кандидатстване – 22 февруари 2021 г.
  • Подбор на национални проекти – до 16 март 2021 г.
  • Церемония по награждаване в Аахен – 11 май 2021 г.
  • Посещение на Европейския парламент в Брюксел – есента на 2021 г.

Допълнителна информация

*Източник: Европейски парламент, Генерална дирекция за комуникация

Временно ограничение на движението по ул."Преслав"
3 февруари 2021
„Твоят избор има значение“ подкрепя родното
4 февруари 2021