Стотици български изследователи се включиха за десети път в Европейската нощ на учените. Тази година мегасъбитието се проведе онлайн от 27 до 29 ноември. В него участваха образователни институции от над 25 населени места в страната.

Учени от Технически университет – Габрово направиха интересни и поучителни демонстрации на свои разработки. На достъпен език те представиха възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация, показаха минимодел на комуникационна платформа за интелигентно управление на паркинг зона и примери за дигитални решения при светодиодното осветление.

Европейската нощ на учените в България се проведе под формата на проект FRESHER (ФРЕШЪР), което идва от посланието „Find Research Everywhere, SHare and ExpERience“ или на български – „Намери Учените Навсякъде около теб, Сподели и Експериментирай“.

Университетът в Габрово е част от тази голяма мрежа за популяризиране на науката с финансовата подкрепа на програма „Хоризонт 2020“ по дейности „Мария Склодовска-Кюри“. Усилията на учебното заведение са насочени към приложни научни изследвания, фокусирани върху дигитализацията, роботизацията и интернет на нещата. Пример за приноса на ТУ в областта на качествената наука е и новооткритият Технологичен парк в Габрово.

В условията на Ковид-19 инициативата допринесе за натрупването на безпрецедентен опит не просто за онлайн представяне, а за дигитална трансформация на събития, така че те да са подходящи за екран. Създаден е онлайн ресурс, който е небивал по обем и ще остане наследство за гледане месеци напред.

Демонстрациите на учените от Габрово можете да проследите в следващите видеа:

„Училище за коледари“ – онлайн обучение на музей „Етър“
30 ноември 2020
Зимна обстановка
30 ноември 2020