На 27-ми ноември ви каним да се включите в мега инициативата, която повече от 10 години се провежда едновременно в 300 града в целия свят. Три дни остават до Европейската нощ на учените FRESHER 2020. Тази година тя ще се случи онлайн поради ситуацията с COVID-19, но въпреки това в нея ще се включат образователни организации от над 25 населени места в страната, в това число и от Столицата на хумора - Габрово. Програмата ще е наситена и този път ще е в три поредни дни - 27,28 и 29 ноември. Тя предвижда повече от 30 часа презентации и демонстрации. В подготовката на проекта участват над 20 институции, което е и най-големия консорциум за наука в България.

Габрово се включва с актуални теми, като лекциите ще бъдат излъчени на фейсбук-страниците на Музея на хумора и сатирата ( facebook.com/humorhouse.bg) и на ТУ – Габрово  (https://www.facebook.com/events/731454434126586).

На 27 ноември от 18:30 в лекция на фейсбук-страницата на Музея на хумора и сатирата, ще научите ценни факти и ширещи се псевдофакти за храните, диетите и метаболизма. Водеща ще бъде инж. Ивайла Сопотенска - експерт по храните, докторант в УХТ – Пловдив, научен редактор в НаукаOFFnews и финалист в конкурса за комуникация на науката FameLab. В лекцията си "90-дневна, разделно, кето... психология на диетите", тя ще се опита с доза хумор да разясни, защо диетите стават хит и могат ли да бъдат научно обяснени, кои са факторите за успеха им, както и как са еволюирали вкусовете ни. Веднага след излъчването Ивайла ще е на линия за въпроси, в секцията за коментари под видеото.

На същата дата на фейсбук-страницата на ТУ Габрово можете да гледате три представяния, с участието на преподаватели от университета.

От 18.00 часа предстои първата демонстрация Наука в града FRESHER: Системи за автоматизация и роботизация.

Във видеото ще бъдат представени на възможностите на съвременната техника за автоматизация и роботизация чрез:

• демонстрации на различни мобилни роботи – верижен робот, управляван по Bluetooth през мобилен телефон; колесен робот, движещ се по разчертана линия; колесен робот, задвижван чрез пляскане с ръце; верижен робот с камера, който се управлява с телефон по Wi-Fi и позволява наблюдение в реално време на картината от камерата;

• демонстрации на макети на различни системи за автоматизация – транспортна лента, обработващ център, сортираща машина;

• демонстрация на работата на шестосен антропоморфен индустриален робот със система за машинно зрение, който намира конкретни детайли в работното поле, взема ги и ги позиционира с голяма точност на предварително зададени позиции.

Участващи учени: доц. д-р Драгомир Чантов, доц. д-р Стефан Иванов и гл. ас. д-р Тодор Тодоров.

От 18.20 часа можете да гледате Наука в града FRESHER: Интернет на нещата в умните градове:

Демонстрация на мини модел на комуникационна платформа за интелигентно управление на паркинг. Моделът включва три компонента: макет на паркинг с автомобили, комуникационен и сървърен модул и мобилно потребителско приложение. Потребителското приложение е разработено за мобилна операционна система Android и се използва за визуализация на състоянието на паркоместата и метеорологичните условия на паркинга в реално време.

Участващи учени: доц. д-р Станимир Садинов и гл. ас. д-р Красен Ангелов.

От 18.40 часа предстои и последната демонстрация, организирана от ТУ Габрово - Наука в града FRESHER: Управление на светодиодно осветление.

В нея ще научите, какво е приложението на съвременния дигитален метод за управление на светлинния поток, спектъра на излъчената светлина и създаването на различни цветни режими (RGB) за визуализиране на специални ефекти, които се използват в архитектурата на сгради и развлекателната индустрия. 

Участващи учени: доц. д-р Пламен Цанков, гл. ас. д-р Любомир Димитров и гл.ас.д-р Милко Йовчев.

От 19.00 часа не пропускайте и дигиталното студио с участието на проф. д-р инж. Илия Железаров – Ректор на ТУ-Габрово

На сайта на „Европейска нощ на учените fresher-researchersnight.bg/programa/ може да проследите и цялата програма за България. Всички събития са онлайн, така че ако откриете тема, която ви вълнува, можете да гледате от всяка точка на света.

Стефан Добрев – габровецът, който засне града от дирижабъл
24 ноември 2020
Информация за ситуацията, свързана с COVID-19 в габровска област към 23.11.2020 г.
24 ноември 2020