Литературен конкурс под надслов „Разговор с Малкия принц“ обяви Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО.

Инициативата е посветена на 120-годишнината от рождението на автора на известния поетично-философски разказ Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Идеята приканва младите хора да се свържат отново с богатото въображение на твореца, допринесъл за мечтите на поколения деца и възрастни. Този път то отвежда в света на Малкия принц едно момиченце, поставено в условия на пълна изолация.

Секретариатът на ЮНЕСКО предизвиква младите хора от творческите градове към Мрежата да се „върнат“ назад във времето и да си представят, че са част от приключенията на Малкия принц. Генералният директор Одри Азуле също призовава за това в специално видеопослание.

Какво е нужно, за да се включите в конкурса?

Да дадете воля на творчеството си, като си представите посещението на героя и разговора, който води с малкото момиченце, да станете част от него, като опишете емоциите, надеждите, общочовешките ценности, които са неизменна част от един по-добър, щастлив и творчески устойчив свят.

За да разберете в детайли идеята на инициативата, Ви приканваме да изгледате и разпространите това кратко видео сред младежките общности, за да се вдъхновят за свои собствени истории, които ще бъдат споделени с целия свят.

Вашите „разговори“ с Малкия принц можете да споделяте в платформата на великите истории! В нея ще откриете и още допълнителна информация за конкурса.

Важно условие е участниците да са родени след 1 януари 1995 г. Конкурсът е открит, индивидуален и без такса участие. Творбите се подават чрез платформата на състезанието на следните езици: английски, руски, китайски, арабски, френски и испански.

Крайният срок за участие е 30 ноември 2020 г. Победителите ще бъдат обявени на 24 януари 2021 г. на церемония по случай Международния ден на образованието.

Ще бъдат обявени 60 финалисти и 6 лауреати, които ще станат част от онлайн честването и от фестивала #LearningPlanet Festival, който е планиран през следващата година в Париж.

Текстовете на финалистите ще бъдат публикувани на 6 езика в дигитална колекция „Разговори с Малкия принц“, която ще бъде разпространена чрез социалните мрежи на организаторите. Лауреатите ще получат специална покана за Световното изложение в Дубай през 2021 г.

За допълнителна информация можете да се обърнете на адрес: creativecity@gabrovo.bg.

Благодарим предварително на всички, които ще проявят интерес към тази интересна инициатива!

В края на октомври 2017 г. Габрово стана вторият български град след София (град на киното), чийто културен потенциал е оценен много високо от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в направление занаяти и народни изкуства.

Габрово придоби шанса да реализира инициативи с международно съдържание, които ще подпомогнат културното и икономическото развитие на града, превръщайки го в креативен и устойчив. Това е възможност за стимулиране на обществената активност, младежката заетост, културния туризъм и творческите индустрии. Дейностите са в съответствие с Дневния ред за устойчиво развитие 2030 на Обединените нации и с Новия дневен ред за развитие на градовете.

Мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове е създадена през 2004 г. за насърчаване на сътрудничеството между градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за растеж. С присъединяването на новите членове през 2019 г. тя наброява 246 града от над 80 държави от цял свят. Те ще работят заедно за една обща цел: утвърждаване значимостта на творческите и културните индустрии в плановете за развитие на местно, регионално и международно ниво.