Новият храм на Габрово "Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских", изграден с дарения и с подкрепата на държавата, ще бъде осветен на 1 ноември 2020 г.

Чинът на освещаването ще започне в 09:00 часа. От 09:30 часа ще бъде дадено началото на Света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

В 12:30 часа в двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще се състои Празничен концерт, с участието на танцови и вокални формации при народно читалище "Габрово - 2002".

Габровското архиерейско наместничество призовава, желаещите да присъстват на освещаването да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция.

Строителните дейности на новия храм стартираха през 2016 г., като бяха положени основите и изграден сутерена, в който има сервизни помещения и крипта.

Със силна кампания по набиране на средства през 2017 г. бяха събрани средства за строителния процес до финализирането на покрива /през септември същата година с решение Министерски съвет, в ключов етап от строителството, бяха отпуснати 180 000 лв., с които бе приключен грубият строеж до покрив/.

Необходимостта от още дарения за продължаване на довършителните дейности стана причина за инициираната от Община Габрово кампания „ДА БЪДЕ новият храм на Габрово“. Тя приключи през 2018 г., след решението на българското правителството за отпускане на още 315 000 лв. за довършителните дейности по новостроящия се храм.

Към днешна дата храмът изцяло е завършен и интериорно обзаведен. На втория му етаж са предвидени помещения за неделно училище и библиотека. Община Габрово извърши облагородяването на пространството в района на сградата.

Повече за събитието чуйте в предаването „Часът на Габрово“ по радио Бумеранг ФМ, излъчено днес с участието на архиерейския наместник на Габровска духовна околия протойерей Руслан Личев:

Усилията ни са дългосрочна инвестиция в работата с различни общности
30 октомври 2020
„Мечтата на Наташа“ с награда от международен театрален фестивал
30 октомври 2020