100 години Тревненска школа

16 октомври – 6 декември 2020
Зала 7
Представителна изложба на Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“
Откриване: 16 октомври, 18:00 часа
Вход свободен

 

На 16 октомври, петък, от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата се открива представителната изложба „100 години Тревненска школа“, посветена на 100 годишнината от откриването на училището.

Изложбата включва творби, създадени през последните три години от ученици от XII клас в специалностите „Интериорен дизайн“, „Художествена дърворезба“ и „Иконопис“. Повечето от тях са дипломни работи.

Неизменна е връзката между НГПИ „Тревненска школа“ и Музея на хумора и сатирата. Още от създаването на Музея до днес възпитаници на училището участват във всички издания на Габровското биенале, в групови и самостоятелни изложби в залите на Смешната къща. От 1996 година насам таланти от гимназията представят свои произведения в редица изложби, като част от дългосрочната програма на Музея за приобщаване на млади художници към  хумористичното изкуство.

Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – Трявна, съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Открито е през 1920 година като Държавно столарско училище. Целта е била да се съхранят местните занаятчийски традиции в областта на художествената обработка на дървото. Фактически, това е първата решителна крачка за възобновяване на художествените занаяти и национални традиции, чиито функции и значение след Освобождението затихват.

Идеята за създаването на училището е от втората половина на XIX век. Принадлежи на големия възрожденски художник Николай Павлович, който през 1861 година посещава Трявна по покана на Петко Р. Славейков.

През годините училището става културно средище, което привлича талантливи преподаватели, повечето завършили образованието си в престижни университети и академии извън страната. Сред тях са Иван Христов, Атанас Василев, Цаньо Антонов, Димитър Друмев и други.

От създаването си до днес училището преминава през различни форми на своето развитие – от столарско училище, през техническа гимназия по градоустройство, до техникум по дърворезба и вътрешна архитектура. През 1976 то се превръща в Средно специално художествено училище за приложни изкуства, а от 2009 е преобразувано в Национална гимназия за приложни изкуства. Понастоящем училището е Държавен културен институт към Министерство на културата на Република България.

До края на годината предстои официално честване на 100-годишнината на училището. На 30 октомври тя ще бъде отбелязана със серия от събития в Трявна, а през декември ще бъде издаден представителен каталог по случай юбилея.

За издателите на мечти и появата на първия български роман
13 октомври 2020
Габрово e сред отличените 23 общини с Етикет за иновации и добро управление
13 октомври 2020