„Келвин“ е един от отборите победители в # Габрово Хакатон 2020 година. Идеята им е смела, звучи почти революционно и грабва веднага вниманието и интереса на аудитория и жури. Минути след победата Георги Къдрев и Георги Костадинов споделят: „Чувстваме се много  ентусиазирани. Отзвукът от публиката беше позитивен. Харесаха приложението ни и дори дадоха обратна връзка как може да се развива в бъдеще. Идеята на нашия отбор Келвин е да може в домашни условия човек да се наблюдава за потенциални симптоми на някакво заболяване, като за целта използва малка и удобна портативна термокамера. Тя се закача към мобилния телефон, който дава индикация за евентуални отклонения в здравословното състояние на човек по отношение на определени заболявания. Дългосрочно се надяваме да достигнем до момента, в който приложението може да прави и диагностика, но трябва да премине през доста регулации, което е нещо нормално за развитието на една такава идея. Целта ни е да подобрим здравеопазването във всяка една страна. Дори и в икономически най-развитите, достъпът до качествена и поносима като цена лекарска помощ е много труден. Искаме да помогнем за разрешаването на този проблем с помощта на софтуер и изкуствен интелект, които да позволят диагностика в домашни условия. Силно се надяваме идеята да стартира от Габрово. С хакатона организаторите ни доказаха, че Габрово е център на иновациите, на духовното и може да започнем оттук без никакъв проблем“.

Две седмици след еуфорията от победата Георги Къдрев и Георги Костадинов от отбор Келвин вече са отново в Габрово на среща с кмета Таня Христова, директорите на МБАЛ „д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов и ДКЦ – д-р Нели Ноева. С тях, макар чрез виртуална връзка, е и третият член на отбор Келвин Христо Георгиев – Крис, който живее и работи в Сеул. За резултата от срещата споделят:

Георги Къдрев: Успяхме да представим пред д-р Михов и д-р Ноева концепцията на Келвин, след което обсъдихме възможностите за събиране на данни за обучаване на нашия изкуствен интелект с цел разпознаване на определени състояния, в случая по отношение заболяването от рак на гърдата и неговата профилактика. За проекта Келвин е много важно събирането на данни, тъй като от това зависи доколко прецизни ще са в бъдеще автоматизираните алгоритми за разпознаване. Достигнахме до единодушието, че това е дългосрочен процес, но от друга страна колкото по-рано започнем с него, толкова по-рано ще стигнем до някакъв резултат. Обсъдихме как събирането на данни да се случи практически и легално в Габрово с цел научно-изследователска дейност.

Какви са следващите стъпки на Келвин в Габрово?

Георги Костадинов: Да организираме доставката на камери, технически да оптимизираме и документално да изчистим нещата, за да може с помощта на д-р Михов и д-р Ноева да организираме достигането до реални пациенти и практически да започне самото събиране на данни.

Георги Къдрев: Няколко месеца след старта ще направим междинно обучение на модела си, а може би и постоянно ще го оптимизираме, за да виждаме как при натрупващите се множество данни алгоритмите започват да се самообучават. Така поетапно ще подобряваме процеса. За да дам някакъв пример - ако първоначално сме събрали 100 снимки, с 90 от тях ще обучаваме, с останалите 10 ще тестваме. Оказва се например, че сме познали половината проби. Събираме още 600 снимки, с 540 обучаваме, проверяваме с останалите 60 и вече се оказва, че например две трети са правилно познати от технологията. Т.е. ще разчитаме на това да видим как ще прогресира прецизността на алгоритъма и подхода ни със събирането на все повече и повече данни.

Георги Костадинов: Може да се наложи дори да специализираме термалната палитра, тъй като текущо сме я направили в цялостната термодинамика на тялото, но при рак на гърдата може да има специфични маркери и съответно да оптимизираме. С две думи започва една активна изследователска дейност, като в процеса й ще виждаме в каква посока да оптимизираме и специализираме своето приложение. Освен с болницата и ДКЦ в Габрово ще работим и с още две болници – в Словения и Италия.

Тоест работата тепърва предстои, но се радвам, че го казвате с усмивка…

/Смеят се/

Георги Къдрев: Ами това си е част от нашата култура. Ние смятаме, че ако нещо може да се направи по принцип, значи и ние можем да го направим. Имаме друг основен бизнес, който е свързан с анализ на снимки. На този проект не гледаме като на нещо, от което веднага да започнат да се генерират пари. Може би, за да се самоиздържа първоначално ще търсим други източници, като рисково финансиране, грантови схеми по Хоризонт 2020 /от следващата година Хоризонт Европа/, но като цяло тук искаме да вложим усилия от чисто изследователски и хуманен интерес и вярваме, че ще има смислен резултат, колкото и време да е нужно за това.

Георги Костадинов: Вярваме, че накрая ще има положителен резултат, но трябва да премине този процес на събиране на данни и подобрение от технологична гледна точка. Нямаме търпение за деня, в който приложението ще работи и ще алармира потребителите в комфорта на техния дом. Превантивната медицина е изключително важна, особено в такива унищожителни заболявания като рак на гърдата.

Надявам се Келвин и Габрово да вървят ръка за ръка по този път и се радвам, че в началото Габрово ще помогне на Келвин и Келвин ще помогне на Габрово…

Георги Къдрев: Да, доста време първо Габрово ще помага на Келвин и може би в някаква малка степен Келвин на Габрово, до момента, в който сме събрали достатъчно данни и приложението заработи реално, за да може по достъпен начин да се самонаблюдават хората в къщи в тази община и в населените места с по-труден достъп до профилактични прегледи. И да тръгне от Габрово, като една пандемия на домашната диагностика, само че в положителен смисъл.

Искам още нещо да споделя за Келвин. Аз много я повтарям тази концепция, защото мисля, че е много важна. Това, че тялото ни е достатъчно адаптивно, ни играе много лоша шега, когато говорим за медицина. Защото, за да можеш да си живееш живота и да не си вечно на легло или с бумтяща болка някъде, дори да има някакъв проблем, тялото ти не те алармира постоянно, а се опитва да го потиска. Така нямаш механизъм, по който да забележиш, че има проблем. Разбираш чак когато тялото, което се е правило на герой, не може вече да се справя и тръгва да развява бялото знаме. Тогава понякога нещата са много прогресирали и често се стига до усложнения.

Георги Костадинов: Когато говорим за унищожителни заболявания като рак на гърдата, където развитието на заболяването се случва в много дълъг период скрито за нас и симптомите се появяват едва в много късен стадий, ранната диагностика е изключително важна. Нашата цел е да се хване тази поява на възпаление, преди да се проявят външните симптоми за човека.

Георги Къдрев: Искаме да направим профилактичната медицина и диагностика нещо готино. Тук важна е отговорността да не даваме излишно спокойствие. Затова ще се погрижим да няма пропуснати положителни находки, като оптимизираме приложението. Наистина вярваме, че може диагностиката в къщи да стане част от ежедневието без обаче да натоварва.

Георги Костадинов: Представяме си устройство, което стои в банята. Преди да се изкъпеш се завърташ за кратко, устройството те снима и ти подава един зелен палец или ти посочва определен проблем, за който трябва да се посъветваш с лекар.

Георги Къдрев: А относно готовността на хората мисля, че ще ги води любопитството докато се уверят, че наистина действа. Има много интерес, защото обещанието е голямо. Ние обаче трябва да извървим пътя до доказателството на това обещание. Вярваме в каузата.

1 октомври - Международен ден на възрастните хора
1 октомври 2020
Безплатни беседи за родители с деца до 2 г. през октомври
1 октомври 2020