През 1978 година художникът Никола Николов рисува „Портрет на нашия съвременник“. Образът е на майстор Илия Ковачев – трето поколение ковач и създател на уникалната скара, част от фонда на музей „Етър“,която ще бъде представена по време на събитието „Празник на пестила“ на 5, 6 и 7 септември. Портретът е приет в Художествена галерия „Христо Цокев“ на 20 декември 1978 година. Името, което Никола Николов дава на творбата е „Портрет на млад майстор“. Размерите са 109 на 90 см, техниката, която е използвана – маслени бои върху платно. Портретът се съхранява във фонд „Живопис“ на ХГ „Христо Цовек“ – Габрово.

Информацията е предоставена на музей „Етър“ от екипа на галерията.

Художникът Никола Николов е роден на 21 юни 1926 г. в пловдивското село Куклен. Завършва Художествената академия в София при проф. Ненко Балкански. През 1957 г. се установява в Габрово, където работи като учител по рисуване в Априловската гимназия.

Три години по-късно е избран за творчески секретар на СБХ – Габрово.
Под негово ръководство групата на габровските художници се утвърждава като една от най-дейните в страната. Изявите и отличията му са многобройни. През 1985 г. е удостоен със званието „Заслужил художник“.

Провъзгласен посмъртно за Почетен гражданин на Габрово на 10 октомври 1998 г. за значителния му принос към националната художествена култура и културния живот на град Габрово.

Leaders Summer Academy - очакваме ви отново
4 Септември 2020
„Празник на пестила“ в музей „Етър“ на 5, 6 и 7 септември
4 Септември 2020