До 31 август 2020 г. се удължава срокът на целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“, по която Община Габрово осигурява безплатно храна в домовете на 200 нуждаещи се от града и селата.

Допълнително ще бъдат отпуснати още 15 080 лв. от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане. Така общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта става 48 720 лв.

Услугата стартира на 1 май 2020 г. и трябваше да приключи на 24 юли.

Подкрепата е предназначена за самотно живеещи възрастни над 65 г. – без доходи или с такива под линията на бедност, хора с увреждания и в невъзможност да се самообслужват. В целевите групи попадат и лица, които заради ограниченията във връзка с коронавируса не могат да осигурят прехраната си.

Обядът включва супа, основно ястие, хляб, десерт веднъж седмично. Доставя се ежедневно до дома на потребителите в работни дни. Хората получават и съдействие за закупуване на хранителни продукти, вещи от първа необходимост и лекарства (с техни средства или с пари, извън проекта). 

Поради продължаващата епидемична обстановка в страната и за да се отговори на нуждата от храна на уязвимите хора, Министерството на финансите отпуска 9 млн. лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика. След месец август общините ще могат да кандидатстват за предоставяне на услугата до края на 2020 година.

Дейностите се ръководят от „Заведения за социални услуги“ – Габрово. Информация за лица в нужда може да бъде подавана на телефони – 066 806 022, 066 806 551, както и на ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

*Снимката е илюстративна © МТСП

Пазарът за продажба на промишлени стоки тип „битак“ се провежда на ул. „Д.Л.Заменхоф“
23 юли 2020
Евроконкурс ще отличи гражданската солидарност срещу Ковид-19
23 юли 2020