Щатният педагог на музей „Етър“ вече има помощник – Радумко. Рисуваното човече, облечено в народна носия, се появи за първи път през юли миналата година в изложбата „Диалог с миналото“, присъствието му се засили в печатните материали на музея, но то нямаше име. Стотици приятели на музея във Фейсбук отправиха своите интересни предложения, но нито едно не отговаряше на същността на героя. Оказа се, че Радумко е сбор от няколко предложени варианта.

В самото име са заложени много послания. Радост. Дума. Ум. И…дум, което показва, че „дясната ръка“ на музейния педагог е малко шумен. Но е част от музей на открито и това не създава особен проблем.

Радумко носи радост, но това не е всичко. Говори доста. Думата му тежи, умен е, но усети ли несправедливост – не се замисля много-много и „изДУМва“ думи, които удрят право в целта. 

Посетителите на музея ще се срещат все по-често с Радумко. Той ще присъства на все повече места в музей „Етър“. Ще го виждаме на изложби, във външните пространства – буквално навсякъде. Защото излъчва положително настроение, което споделя с готовност.

ЖИТЕЙСКАТА ИСТОРИЯ (АВТОБИОГРАФИЯ, CV) НА РАДУМКО

Адрес: България, Габрово, п.к. 5300, ул. „Ген. Дерожински“ 144 или накратко – музей „Етър“

Електронна поща: radumko@etar.bg

Социална мрежа: ЕТЪР - Музеен детски център / ETAR - Museum's Children Center

Пол: Е, това се вижда и с просто око!

Дата на раждане: 25.07.2019 г.

Зодия: Лъв

Националност: Аз съм българче. Обичам наште планини зелени, българин да се наричам – първа радост е за мене.

Позиция, която заема: Дясна ръка на педагога в музей „Етър“

Трудов стаж: Тепърва предстои да бъде натрупан

Умения и компетенции: Умен, разумен, носещ радост и изпълнен с особена, нехарактерна за нашето съвремие скромност (която обаче рядко проявявам)

Майчин език: „Родна реч, омайна, сладка, що звучи навред край мен; реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден.”

Допълнителна информация (публикации, презентации, проекти, конференции, семинари, отличия и награди): Тепърва предстои много публикации да бъдат посветени на скромната ми личност. И презентации също. Неизбежно е, благодарение на мен да се печелят проекти с национално и международно финансиране, да се организират конференции и семинари. Убеден съм, че моя лик ще бъде поставян върху отличия и награди. 

Трима габровски таланти с награди от Фондация „Енчо Керязов“
8 юли 2020
Временно затваряне на движението по ул. „Скобелевска“ на 10 юли /обновена/
9 юли 2020