Мартин Копчев и Ясен Пенчев от Габрово са сред финалистите в тазгодишното 20-о издание на елитния международен конкурс по програмиране CodeIT. Учениците са възпитаници на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“.

По случай юбилея на състезанието са наградени 20 талантливи информатици, сред които представители на България, Република Северна Македония и Република Сърбия. Десетокласникът Мартин Копчев заема шестото място в топ 15 на най-добрите състезатели, а Ясен Пенчев от осми клас е трети в класирането при младежите.

Участниците в онлайн събитието © „Мусала Софт“

Церемонията по награждаването се е състояла вчера в онлайн формат. Официално обръщение чрез видеоконферентна връзка са отправили президентът на Република България Румен Радев и Карина Ангелиева, зам.-министър  на образованието и науката.

Над 180 състезатели на различна възраст са участвали в юбилейното издание на конкурса. Големият победител в CodeIT 2020 е Виктор Лучич от Сърбия – студент във Факултета по компютърни науки в Белград.

CodeIT е един от първите частни конкурси по състезателно програмиране в света, създаден през 2000 г. от „Мусала Софт“ като национално състезание. Днес CodeIT събира стотици участници от България и света, без ограничение на възрастта. Основната група са ученици и студенти с интереси в алгоритмите и програмирането – много от тях са медалисти от международни олимпиади.

Турнирът протича ежегодно в шест задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ асоциации и водещи образователни институции от България.

До финала достигат най-добрите през сезона, а последният кръг и награждаването на участниците в конкурса се провеждат под патронажа на президента на Република България. До момента в CodeIT са участвали повече от 2 000 състезатели от над 15 държави.