Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО публикува на сайта си информация с какви инициативи членовете ѝ реагират в условията на пандемия от коронавирус. От всички 246 града в бюлетина са включени 13, сред които и Габрово.

Под общото заглавие „Мрежата от творчески градове се мобилизира срещу Covid-19“ са показани дейностите на различни институции за опазване и популяризиране на културното наследство. Регионален етнографски музей на открито „Етър“, Националният музей на образованието и Регионален исторически музей – Габрово са примерите, с които е представена България.

„Знаете ли, че Габрово – град на занаятите и народното изкуство на ЮНЕСКО, активизира своите музеи, за да осигури на жителите дигитален достъп до различни колекции на изкуства, архиви и оригинални изложби?“ Така започва представянето на Габрово от секретариата на Мрежата, откъдето подчертават, че с инициативите си местните институции са допринесли за по-доброто оценяване на културното наследство на града.

РЕМО „Етър“ е водещ участник в популяризирането на занаятите на Габрово. Едно от основните организирани събития е ежегодният панаир на занаятите, който насърчава майстори от цялата страна и чужбина да показват своите произведения и да обменят традиционни занаятчийски практики. За да позволят достъп на хората до съхранената в музея култура по време на продължаващата пандемия, от „Етър“ дадоха възможност за виртуални посещения с изображения на 360-градусови снимки. В тях са представени стари съоръжения, задвижвани чрез хидроенергия, и други архитектурни обекти.

Националният музей на образованието, разположен в центъра на града, осигури достъп до повече от 200 000 снимки, документи и материали от неговите цифрови архиви, свързани с образователни произведения от десети век до наши дни.

С виртуалния достъп до Регионалния исторически музей потребителите могат да разгледат многобройни изследователски материали и да получат ценна информация за минали събития и инициативи.

От 25 март РИМ – Габрово анонсира нова онлайн изложба, озаглавена „Извезано от габровката“, първа част от цикъла „Сътворено от ръката на габровката“. Посветена на 160-годишнината от обявяването на Габрово за град, изложбата допълнително подчертава местното материално културно наследство и приемането на града в Мрежата на ЮНЕСКО през 2017 г.

„В такова трудно време с инициативите си Габрово потвърждава своята подкрепа за културните и творческите индустрии, използвайки техния потенциал за подобряване на местната и регионалната конкурентоспособност и устойчивото развитие.“, се казва още в материала на ЮНЕСКО.