За четвърта поредна година Габрово стана част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam. В надпреварата с тема „Repair“ (ремонт) се включиха 6 отбора.  Техен ментор бе програмистът Красимир Йосифов. В рамките на две денонощия се разработиха игри до ниво прототип. За първи път всички отбори предадоха завършени игри.

Игрите оценяваше жури с председател доц. д-р инж. Росен Иванов преподавател в катедра КСТ на Техническия университет Габрово, и членове графичният дизайнер от Велико Търново Александър Петров и Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

Първа награда получи SmallCrewCo за  играта „Серафим“. Отборът се състои от ученици от Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ Габрово и Национална Априловска гимназия. Събира ги идеята да създадат игра по разказа на Йордан Йовков „Серафим“. Журито високо оценява това, че 90% от графиката в играта е създадена лично от участниците, както и оригиналният саундтрак с авторското парче на Никола Драшков „Серафим“. Играта е разработена от Емил Йорданов, дизайн Светлозар Ненчев и Стоян Тодоров, сценарий Васил Христов. Те лично озвучават героите от играта, а гласът на героинята Павлина е на тяхната съученичка Галя Ненчева.

Втора награда получи миналогодишният победител – отборът  Vagabond за играта „Габровокалипсис“. Всеки от участниците в него се занимава с компютри и програмиране, но не и със създаването на игри. Завършили са Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ преди около 10 години, и хакатонът е приятен повод да се съберат в Габрово, въпреки че живеят в различни градове.

Трета награда  е за отбора Варварите за играта „Козирог“.  Участниците са ученици от 10-ти клас в специалности „Системно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“ в Професионалната техническа гимнация „Д-р Никола Василиади“ в Габрово. Събира ги тяхната преподавателка инж. Паолина Радева в клуба по интереси „Компютърна анимация“.

Въпреки че не получава награда, не може да бъде пропуснат и отборът Gamemasters, състоящ се от студенти от ТУ – Габрово. Те също предават готова демоверсия на играта „Операция счупени мечти“. Част от този отбор е и Радостин Лефтеров – основният двигател в организацията на Gabrovo Game Jam 2020.

В рамките на хакатона са разработени и две настолни игри.  „Граничари и мигранти“ е на най-малките участници тази година – отборът на Мигрантите. В нея могат да бъдат открити редица физически предизвикателства.

“Bringbacksmile” на едноименния отбор обръща внимание на ролята на жените в съвременното общество.

 

 

Деца правят мартеници в Комплекса на ул. „Ивайло“ 13
3 февруари 2020
Габровският театър извива òро дълго като ламя за Деня на влюбените
4 февруари 2020