В средата на септември миналата година Музеят на хумора и сатирата в Габрово организира изложба и представление под общото заглавие НОНУМЕНТ, част от 24-ото Габровско биенале на хумора и сатирата.

Приятна изненада в края на януари бе номинацията на Съюза на артистите в България за "Икар" в раздел "Съвременен танц и пърформанс" - за Стефан А. Щерев и „Лигна“ (Германия) за НОНУМЕНТ, продукция на Информбюро и Музея на хумора и сатирата – Габрово.

Поради огромния интерес към изложбата, Музеят на хумора и сатирата удължава до 22 март 2020 времето, в което тя може да бъде разгледана.

 

Изложбата НОНУМЕНТ, открита на 13 септември 2019, представя паметници от – Австрия, Кипър, Сърбия, Чехия, Словения и България, които поради промени в идеологията са променили или загубили първоначалния си смисъл. Акцент в българската част е близкият до Габрово Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа.

Представлението се случи на 14 септември пред „Чинията” с автори групата ЛИГНА (Германия) и Стефан А. Щерев, и с музика на Емилиян Гацов – Елби. Това бе неповторимо изживяване за близо 200 ентусиасти от България и чужбина, които дойдоха специално за събитието. Участниците имаха възможност да се докоснат до моменти от историята на паметника, строителството, партийните ритуали. Това ги провокира да помислят за съучастието и възможността за съпротива, която обикновеният човек би могъл или не би могъл да упражни спрямо тоталитарната власт.  Трейлър от представлението на 14 септември може да се гледа в Youtube канала на Музея.

Заедно със Стефан А. Щерев и „Лигна“ (Германия) за НОНУМЕНТ, продукция на Информбюро и Музея на хумора и сатирата – Габрово, номинирани в категорията "Съвременен танц и пърформанс“ за „Икар 2020“ са и Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Баррето Дамас за "dragON aka PONY“ и Жана Пенчева, Цветан Мовчилов за "Six Love Songs“. По традиция отличията ще бъдат връчени на 27 март, Международния ден на театъра.

Жълт код за силен вятър е обявен на 4 февруари
3 февруари 2020
Деца правят мартеници в Комплекса на ул. „Ивайло“ 13
3 февруари 2020