За четвърта поредна година от 31 януари до 2 февруари 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света - GlobalGameJam (http://globalgamejam.org/). Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации, работещи в сферата на ИТ, културата, образованието, технологиите.

Журито, което ще оценява игрите на отборите е в състав: доц. д-р инж. Росен Иванов от катедра КСТ на Техническия университет Габрово, графичният дизайнер от Велико Търново Александър Петров и Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата.

Сред записаните за участие през тази година правят впечатление и доброволци от Техническата гимназия в Габрово, които нямат право пълноценно да се включат в надпреварата поради ненавършени 18 години, но със сигурност ще научат много нови неща от останалите участници.

Gabrovo Game Jam ще започне с кратка презентация на тема „Сериозни игри“ (serious games), с която ще бъде представен потенциалът на игрите да се използват като инструмент за адресиране към сложни и често травматични ситуации. Днес този тип игри се разработват най-вече за целите на образованието, маркетинга и рекламата, бизнеса и управлението, здравеопазването, екологията, отбраната и сигурността, културата и изкуството, хуманитарните дейности, политиката и науката.

Участниците ще бъдат провокирани и от изложбите в музея – както от постоянните, така и от Нонумент, Обезглавявания на Николай Панайотов и Карикатурен салон 2019.

Темата, обявена от GlobalGameJam, ще стане известна в петък, 31 януари, точно в 17:00 часа. През тези 48 часа на Gabrovo Game Jam ще има и още много изненади.

Партньори на събитието са:
Катедра „Компютърни системи и технологии“ към Технически университет - Габрово (kst.tugab.bg/)
Photoplace.Club

 

Подробности за събитието следете и във фейсбук.

 

Какво представлява GGJ?
За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в Музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Обединени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори GlobalGameJam ще обявят в деня на старта. В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“, „Вълни”, „Зараза”, „Какво означава домът за теб?“. Практика в този формат е участниците да имат готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработвят до ниво прототип, който може да се иг

Президентът Румен Радев с лекция в ТУ – Габрово
28 януари 2020
Най-много приходи от началото на века – 1 149 340 лева, реализира музей „Етър” през 2019 година
29 януари 2020