Шест фасади на сгради от Габрово са включени в конкурса „Фасада на годината 2018-2019“ на Баумит. В него участват общо 102 сгради от страната в пет категории: Еднофамилни къщи, Жилищно строителство, Нежилищно строителство, Реновиране на исторически сгради, Термично саниране.

Габровските сгради се състезават в категория „Термично саниране“ заедно с фасади на сгради от Севлиево, София, Раднево, Смолян, Бургас. Повечето обекти в тази категория са санирани по Националната програма са енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

От Габрово 6-те участника в надпреварата са: жилищните сгради на ул. „Спортна“ №3, бул. „Могильов“ №15,17,19,21, ул. „Смърч“ 21-31, блок "Плиска" на ул. „Свищовска“ 70, 72, 74, както и фасадите на две основни училища - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и НУ "Васил Левски" /бивше ОУ "Цанко Дюстабанов"/.

Сградите, поканени за участие в конкурса, са избрани по критерии добро архитектурно решение и качествено изпълнение. Участието в конкурса на габровските обекти е заявено от техните проектанти или изпълнители.

Задачата на журито е да номинира по 6 обекта във всяка категория и да определи първо, второ и трето място. Номинираните обекти имат право на участие в международния конкурс на Баумит „Life Challenge“. Те ще се състезават в своята категория с обекти от още 25 държави. Спечелилите първо, второ и трето място получават почетна статуетка „Фасада на годината“, грамота и парична награда.

Резултатите от конкурса ще стана ясни на 14.11.2019 г.

Снимки: http://fs.baumit.bg