Дареният, на 16 октомври, външен дефибрилатор от Фондация "Хора в помощ на Габрово" от побратимения град Аалст в Белгия вече е поставен на стената в централното фоайе в сградата на местната администрация. Габрово е първата община в България, която разполага с външен дефибрилатор и който ще може да бъде използван при необходимост.

Все по - голяма скорост набира идеята в страната на всички публични места като метро, молове, летища и големи фирми да се поставят автоматични външни дефибрилатори. Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние - като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 10-12% с всяка минута. Дефибрилаторът може да възстанови сърдечния ритъм. Идеята е апаратите да се ползват и от немедицински лица, които все пак трябва да бъдат обучени.

Според статистиката у нас от сърдечен арест умират около 10 хил. годишно. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3 - 5 минути от инцидента, шансът за оцеляване е над 50%.

Към момента единствените обществени места, където има външни дефибрилатори са Община Габрово и Физическият факултет на Софийския университет. В три бази на Планинската спасителна служба също има поставени такива, като почти всички спасители са обучени да работят с тях.



 

Габрово отбелязва Деня на народните будители
30 октомври 2019
"Формулата на Тео" - филм за един съвременен будител
30 октомври 2019