Инициативата „Европа в моя град“ премина в Габрово с изложба за най-забележителните обекти в града, финансирани с евросредства, представяне на резултатите от състезанието „Селфи с Европа“ и награждаване на най-добре справилия се отбор, дискусия и идеи за обекти, които да се изградят през следващия програмен период 2021-2027 г.

Събитието бе открито от ръководителя на Европейския информационен център „Европа директно – Габрово“ Галина Михнева, която подчерта важността на политиката за сближаване на Европейския съюз за облика на българските градове и отражението в живота на гражданите.

Как европейското финансиране е променило Габрово присъстващите разгледаха в подредената мобилна изложба с част от постигнатото в града. Бяха представени снимки от придобивките в градската среда – изграждането на кръгово кръстовище на Шиваров мост и възраждането на парк „Маркотея“, обновяването на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, инвестициите по проекта за воден цикъл и Интерактивния музей на индустрията.

В състезанието „Селфи с Европа“ се включиха ученици от Национална Априловска гимназия, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, която участва с два отбора.

Жури в лицето на гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово Миглена Въгленова, ръководителя на ЕИЦ „Европа директно – Габрово“ Галина Михнева и изп. директор на РСО „Централна Стара планина“ Мариела Петрова отличи на първо място отбора на Национална Априловска гимназия в състав: Велислава Йовкова, Виктория Джамбазова, Вероника Първанова, Катя Тодорова, с ръководител – преподавателят Веселин Горанов.

Поощрителна награда получи отборът на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ с името „Механо тийм“, който спечели сърцата на журито с оригинален подход при направата на своите селфита. „Механо тийм“ бе в състав: Самуил Тотев, Илиян Димов, Стоян Стоянов и Добрин Василев, с ръководител Пенка Пенева – старши учител по икономика и предприемачество.

Според регламента на състезанието участниците трябваше да си направят селфи пред три обекта, обновени с евросредства – паркът и кръговото на „Колелото“, НУ „Васил Левски“ и сензорната градина на ул. „Ивайло“ № 13. По време на събитието снимките бяха показани публично, а всеки от отборите представи кратка информация за тях.

Младежите изразиха и своите виждания какво още може да се създаде в Габрово и околните населени места. Предложенията бяха разнообразни – велоалея, летен театър, ботаническа градина, спортни школи, зоопарк, скейтборд съоръжения и други неща, които касаят живота и свободното време на младите хора.

Конкурсът „Селфи с Европа“ продължава с гласуване за наградата на публиката. С такава ще бъде отличена снимката на един от отборите от трите участващи града, събрала най-много харесвания до 16 часа на 25 октомври 2019 г. във фейсбук страницата на „Европа директно – Габрово“.

Инициативата „Европа в моя град: промяната в Габрово, Севлиево и Трявна“ бе организирана от Европейски информационен център „Европа директно“, Областен информационен център – Габрово и Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“ със съдействието на Регионално управление на образованието – Габрово и общините от областта. Тя се съфинансира от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ (DG REGIO) на Европейската комисия.

Временно ограничение на движението по ул. „Брянска“
21 октомври 2019
25 октомври - поредицата "ФамилииТЕ" на Община Габрово продължава с фамилия Солакови
22 октомври 2019