Днес, 16 октомври, в присъствието на Негово Превъзходителство г-н Франсоа Бонтан - посланик на Кралство Белгия в България, Нейно Превъзходителство г-жа Мая Добрева - посланик на Република България в Кралство Белгия, почетния консул на България за Източна Фландрия - г-н Вили ван Импе, временно изпълняващата кмет на Община Габрово - инж. Нела Рачевиц, областният управител на област Габрово - г-жа Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово - г-жа Лена Георгиева, гости от Дневния център за възрастни с увреждания в Габрово и ученици от училище „Ибсо де Хорайзън“ в Аалст, бе засадено Дърво на приятелството, символ на дългогодишното партньорньорство между двата града.

Общо 4 японски вишни и 3 червени шестила бяха засадени днес в зелената площ на пешеходния кръг на площад „Марсел де Бископ“. Мястото на Дървото на приятелството, инициатива на почетния консул Вили ван Импе, не е избрано случайно. През 2008 година на фасадата сградата на ЖП гарата бе поставена гранитна плоча с името на площада – Марсел де Бископ. Като бивш кмет на гр. Аалст той за пръв път идва в България и Габрово през далечната 1977 година и оттогава се слага началото на партньорството между двата града.

През 2019 година се отбелязват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Белгия. Според посланик Бонтан Габрово и Аалст са отличен пример за това как институционалните отношения могат да бъдат мост към установяване на чисто човешки и приятелски връзки. От 14 до 18 октомври, на гости на Дневния център за възрастни с увреждания, са ученици и педагози от специализираното в Аалст училище „Ибсо де Хорайзън“. Посещението е по проект за обмен на младежи с увреждания между двете социални услуги.

По – рано сутринта, председателят на Фондация „Хора в помощ на Габрово“ – г-н Роже Опхалвенс, официално дари на временно изпълняващата кмет на Община Габрово, инж. Нела Рачевиц, външен дефибрилатор за оказване на първа помощ при сърдечен арест. Уредът ще бъде монтиран във фоайето на главния вход на администрацията.

Снимки от събитието може да видите на страницата ни във Фейсбук.

 

Габровският театър отваря вратите си за „съботно приключение“ за деца
16 октомври 2019
„Сподели и вдъхнови!“
16 октомври 2019