На 10 октомври 2019 година в 17 часа екипът на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ кани габровци и гости за среща с Димитър Васин.

Поводите за събитието са поне два – известният и обичан наш поет изпълни 75-тата си година, едновременно с това се появи и новата му рожба – книгата „Пътечка по стръмното“ – изстрадана поетична биография, книга-равносметка за един живот, посветен на писането в рими и красотата на преживяното.

Васин е майстор на перото, на поезията-изповед, поезията-диалог, поезията-памет... В поетичните му творби има силен зов за преоткриване и прераждане.

Димитър Васин е роден на 15 февруари 1944 година в село Дамяново, Севлиевско. Завършва вечерна гимназия в Севлиево,  после учителски институт в Плевен, а във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" – специалност „Българска филология“.

Той е учител по БЕЛ в продължение на 25 години, редактор е на общински вестник "Росица" – Севлиево и алманах „Бразди”, а през последните 10 години от своята трудова биография е организатор на читалищната дейност в град Севлиево.

Пише стихове от 15-годишна възраст. За пръв път печата в литературното списание "Родна реч". Дълги години сътрудничи на много от централните български издания. Негови поетични творби са излъчвани по Българско национално радио и Българска национална телевизия.

Димитър Васин е носител на Априловска награда за поезия и на много национални отличия. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на стихосбирките "Праг", "Когато се открием", "По пладне някъде", "Животопис", "Осмоболия", "Опора", "Горещници", "Наследство", "Стряха", "Шевица", "Съм и...", "Пладнище", "Обърнати отсъствия" ,"Малко е да се обичаме"...

Васин е нетрадиционен поет - и като начин на мислене, и като изказ, а стиховете му са умозрителни, пълни с житейска мъдрост, с човешки спадове и величия. По човешки раним и по човешки силен, неговата сила е в искреността, с която разкрива пред читателя своята душевност, а това прави поезията му вълнуваща и запомняща се.

Нека надникнем в поетичния свят на Димитър Васин, в красотата на творчеството му.

Както самият поет казва: „ С всичките ми 22 книги ... искам да приобщя някого към красотата и доброто...!“

Заповядайте!