През 2019 година целият свят отбелязва 100-годишнината от основаването на Баухаус.  Чествайки този юбилей, на 10 октомври от 18:00 часа, в Музея на хумора и сатирата ще се проведе разговор за това,  какви са проявленията на Баухаус в България между двете световни войни. Отговорът на този въпрос се оказва твърде сложен, защото съчетава в себе си редица въпросителни: „Какво изобщо е Баухаус?“, „Кои прояви са директно или косвено повлияни от Баухаус?“ и „Каква е цялостната културната среда в Германия през 20-те?“.

В лекцията „БАУХАУС? Културни влияния от Германия в българската архитектура и изкуство между двете световни войни“ на изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от фондация „Български архитектурен модернизъм“ ще бъде потърсен отговор на тези и други въпроси, в опит да се разкрият  влиянията от Баухаус и изобщо – Ваймарска Германия, върху българската култура и, по-конкретно, архитектура у нас между двете световни войни.

Лекцията се основава на проучванията на екипа на „Български архитектурен модернизъм“ в български и германски архиви, свързани със студентските години в Германия на бъдещите български архитекти, както и на най-новите проучвания за културния живот в Германия и у нас между двете световни войни.