Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.). По този повод Община Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства. Възстановени са компрометираните участаци и надписите по монумента.

 

Паметникът – барелеф  е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“( в подножието на стълбите към парк „Баждар“) в присъствието на културни дейци и граждани. Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната. Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев.

Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение. В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

 

Снимки: Община Габрово и Държавен архив - Габрово

Предстои изключване и подмяна на светофарната уредба на кръстовището до хотел „Балкан“
15 август 2019
Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на мотополигон Ябълка
16 август 2019