За четвърта година Генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия организира конкурс за есе за млади предприемачи. Право на участие имат лица от 18 до 25 години, живеещи в държави от Европейския съюз и в страните партньори по програма COSME. Надпреварата се провежда в рамките на Европейската седмица на малките и средните предприятия (МСП).

Желаещите да участват в конкурса трябва да напишат есе с максимална дължина  от 2 500 думи на английски език. Темата е „Речта, с която бих се обърнал към предприемачите от Европа, ако бях комисар с ресор МСП и предприемачество“.

Крайният срок е 16 август 2019 г., като всеки участник може да кандидатства само веднъж. Кандидатстването се извършва чрез попълване на онлайн формуляр, достъпен на следния линк.

Наградата за авторите на най-добрите есета е безплатно пътуване и участие в тазгодишното издание на Асамблеята на МСП, която ще се проведе във финландската столица Хелзинки в края на ноември 2019 г. Финалистите ще бъдат поканени да произнесат речта си на живо и да отговорят на допълнителни въпроси от публиката.

Участниците в Хелзинки ще получат професионална подготовка за представянето си пред публика. Речите на финалистите ще бъдат популяризирани чрез официални канали в социалните медии. Крайният победител в състезанието ще бъде определен чрез вота на публиката.

SME Week Youth Essay Competition е ежегодно състезание за есета, чрез което млади предприемачи имат възможност да изразят своите идеи и мнения по теми, свързани с предприемачеството и МСП на европейско ниво. Повече за конкурса можете да прочетете ТУК, а с условията за участие да се запознаете ТУК. Асамблеята на МСП е най-значимото събитие за МСП в Европа, което се провежда веднъж годишно в рамките на Европейската седмица на МСП.

В блога на Европейската комисия са публикувани есетата на отличените младежи в преходни издания на конкурса: https://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/youth-essay-competition-2019-launchВидео послание към младите хора за участие в конкурса: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=TyYJisGeDUQ.

Официален източник на информацията за страната е Българската търговско-промишлена палата: https://www.infobusiness.bcci.bg/mladi-predpriemachi-ese.html. За контакти: тел. 02 811 75 53, Димитър Паунов, дирекция „Европейска интеграция и европейски проекти“.