Много и различни инициативи само в рамките на броени дни предвижда програмата на Европейските дни на художествените занаяти 2019 в Габрово. Четири културни институции, едно социално предприятие и Община Габрово обединяват усилия, за да предложат на габровци и гости на града разнообразие, атрактивност при представяне на местни занаяти, възможност за придобиване на нови знания и умения и не на последно място – забавни и приятни часове.

В ЕМО „Етър“ на четвърти и пети април от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 април ви очакват безплатни тематични беседи за занаяти, в които се използват съоръжения задвижвани с вода, като дървостругарство, мелничарство, тепавичарство, гайтанджийство. На място в музея ще бъдат прожектирани и филми, които представят занаяти в риск – хлопкарство и мутафчийство.

На шести април от 10.00 до 17.00 и на седми април от 10.00 до 15.00 часа в Изложбената зала на Старото школо посетителите на МАИР Боженци ще могат да се включат в ателиета по калиграфия, музайки и сграфито керамика. Това ще стане възможно благодарение на студенти и преподаватели от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Факултет по изобразително изкуство - катедра "Стенопис" и катедра "Графичен дизайн и визуални комуникации".

Интерактивен музей на индустрията организира на седми април ателие по бродерия и керамика, а часовете за работа с публики са от 10.00 до 12.00. Ивелина Неновска и Ивелина Иванова ще ви разкрият тайните на двата занаята, които са усвоявали търпеливо с години, а днес практикуват с много любов.

РИМ - Габрово и Социално предприятие ”МАЙСТОРИЛНИЦА” ще заложат на традиционни домашни занаяти, с които ще ви запознаят на пети април, от 10.00 до 17.00 часа пред Дечковата къща.

Община Габрово за пръв път участва в Европейските дни на художествените занаяти в качеството си на Творчески град на ЮНЕСКО. На пети и шести април площад „Възраждане“ ще оживее с организиран базар и демонстрации на бродерия, керамика, декупаж, плетива и техники за рисуване и боядисване на яйца. В часовете от 10.00 до 18.00 може да посетите всички  участници в базара, които специално за ЕДХЗ са подготвили различни занимания, обучения, демонстрации и изненади. Гости на събитието ще бъдат Веселина Славчева от София и Елена Белева от Велинград. Те ще ни потопят в атмосферата на Великденските празници с удивителното си майсторство за писане на яйца. Веселина е позната на габровци като организатор на Карвинг-фестивал на смеха. На пети и шести април тя ще открехне вратата към себе си и всички онези таланти, с които е дарена, освен уменията в карвинга, които отдавна са й донесли световна слава.

В съботния ден – шести април, от 11.00 до 12.00 часа на площад „Възраждане“ специално за Европейски дни на художествените занаяти ще свири Оркестър Габрово. Фолклорната програма с авторски песни и аранжименти на Маестро Николай Венков със сигурност ще ви накара да потанцувате, за това елате с удобни обувки. Община Габрово кани всички танцови състави и хоби-клубове, да участват в инициативата, която заедно да превърнем в празник!

Изберете си ден, място и час и се включете и вие в Европейски дни на художествените занаяти!

 

Европейски дни на художествените занаяти днес и утре и на площад "Възраждане"
5 април 2019
Съвременният човек трудно може да си представи какво усилие е необходимо за изработката на една дреха
5 април 2019