За трета поредна година от 25 до 27 януари в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част от най-големия хакатон за разработка на игри в света Global Game Jam. Началото ще бъде поставено в 17.00 часа на 25 януари.

Реализацията на събитието разчита на регионално и национално сътрудничество между организации, работещи в ИТ сферата, културата, образованието, технологиите. Домакин и организатор на Gabrovo Game Jam 2019 е Музеят на хумора и сатирата. На инициативата партнират Техническия университет - Габрово и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Факултет по изобразително изкуство.

За 48 часа Gabrovo Game Jam ще събере в музея любители на компютърни и настолни игри, програмисти, писатели, аниматори и художници. Разделени в отбори те ще направят игри по обща тема, която международните организатори Global Game Jam ще обявят в деня на старта. В годините назад е имало теми като: „Ритуал“, „Какво ще правим сега“, „Звукът от сърцебиенето“, „Ние не виждаме нещата такива, каквито са, ние ги виждаме такива каквито сме ние“, „Вълни”, „Зараза”. Обикновено участниците са подготвени с готова основна идея за игра. В деня на откриването идеите се споделят и намират своите екипи. В рамките на две денонощия игрите се разработват до ниво прототип, който може да се играе.

В миналогодишното издание се включиха 5 отбора. Победител стана играта „FOREIGN DISEASE” на отбора на габровската ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”.

Желаещите да се включат в хакатона имат възможността да се регистрират за участие до 20 януари 2019 на https://ggj.unriddle.it

В неделя, 27 януари, ще бъдат обявени победителите. Жури ще избере трите най-добри игри. Наградите са предоставени от генералния спонсор. Оценяването ще става по стандартни критерии, а това което ще търси журито и ще донесе бонус точки на отборите, са сюжети и персонажи в игрите, близки до Габрово и габровци – находчиви и пестеливи, предприемчиви, с чувство за хумор, както и присъствието на отличителни символи на града.

Подробна и актуална информация може да намерите във фейсбук събитието на Gabrovo Game Jam - весел хакатон или на сайта: http://ggj.unriddle.it/.