Мобилната изложба „Русенски сюжети – един век” от фонда на Художествена галерия – Русе гостува на габровската ХГ „Христо Цокев“. Откриването ще бъде на 27 ноември, вторник, от 17.30 часа в зала „Минчо Минчев“ на галерията.

В колекцията са подбрани 26 картини, обединени от идеята за различен поглед към Русе и живота в него, закодирани в творчеството на русенските художници, както и такива, свързали живота си с града. Включени са творби на няколко поколения автори: Васил Стефанов – Чилито, Димитър Радойков, Димитър Диолев, Атанас Михов, Николай Русчуклиев, Василка Монева, Антоний Софев и др. Пейзажи, интериори, портрети, натюрморти и абстрактни композиции показват елементи от пъстрата история и битие на града, разкриват русенци в техния делник, изменящият се с годините градски облик и красотата на река Дунав. Чрез историята на града и промените в неговата атмосфера, отразени в картините, зрителят може да се  запознае със стиловете, направленията и майсторските похвати в българското изобразително изкуство през XX век.

В представените живописни платна са  застъпени няколко теми, които изграждат цялостния образ на града през този един век:

Реката – движението на водата, играта на светлината и цветовете винаги са били вдъхновение за творците. Чрез река Дунав европейските модели се пренасят в Русе и градът се развива.

Градът – темата за града присъства чрез местата, оставящи трайни знаци в паметта и важни за местната общност, за културната й идентичност.

Русенските околности – темата отразява многообразието от пейзажи в района около града, свързани както с природата, така и с историята.

Русенските къщи – централната част на града, известен с уникалната си архитектура,  става творчески обект за много поколения художници.

Хората – русчуклиите, със своите културни традиции, с начина си на живот изпълват картините с действие и динамика. Това са хора от различни групи, уловени в техния делник или празник.

Изложбата може да бъде видяна от 27 ноември до 14 декември 2018 г.

През 2011 г. Русенската галерия реализира мобилната изложба по Програма за подкрепа на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства към Министерство на културата. Колекцията е представяна в: Народно Събрание, София (2010 г.); галерия „Индустриална 11”, в рамките на цикъла „Шедьоври на българските галерии” (2012 г.); Музея на историята и изкуствата в Букурещ, Румъния (2013 г.); Галерия за съвременно изкуство в Панчево, Сърбия (2015 г.).

 

Община Габрово e член на EURADA
22 ноември 2018
Посещение на посланика на Унгария
22 ноември 2018