Музеят на хумора и сатирата представя фотоизложбата „Две лица. Карнавалните традиции на остров Сардиния“  на италианския фотограф Андреа Салваи. Откриването ще бъде в неделя, 11 ноември, в зала 8 на музея, а поводът е стартът на Карнавалния сезон в Габрово. Изложбата включва 24 фотографии, които показват възродения в родното село на автора маскараден ритуал Sa Tuvera и карнавала в града Каляри.

Възраждането на древния празник Sa Tuvera започва преди десетина години в село Соргоно (в сърцето на Сардиния) благодарение на интереса на група изследователи, учени и любители, които проследяват историята на няколко запазени маски в местния музей. След срещи с жители на селото те стигат до стихотворение, в което ясно се описва езическия ритуал и участниците в него. Основен елемент в описанието са антропоморфни маски и костюми, а текстът разказва за мъже, облечени в кожи и отрупани с животински кости; лицата им са начернени с въглени от корк или покрити с черни маски. Техни жертви са участници, маскирани като животни (коза, бик или дива свиня). Предполага се, че това са проявления на бог Дионис, дълбоко почитан от овчарите и земеделците в района. Ритуалът в негова чест е бил практикуван, за да има повече валежи.

Днес фестивалът съвпада с дните, когато са тържествата в чест на св. Антонио - 16, 17, 18 януари. Шумни маскарадни шествия в стария квартал Стампаче в Каляри съществуват от края на 40-те години на миналия век. Те са известни под името Ratantira и се провеждат преди Великия пост.

Името произлиза от барабанния ритъм, който създават участниците в шествието. През 80-те години навлизат нови маски и карнавални персонажи, сред които образът на бразилската певица Кармен Миранда, образи на филмови и театрални звезди, клоуни и други.

Фотографската изложба на Андреа Салваи може да бъде видяна в Музея на хумора и сатирата до 30 юни 2019 г.

Андреа Салваи е учител по природни науки в средно училище. Роден през 1973 година, Салваи от малък е в плен на фотографията: инвестира първите си спестявания в различни фотоапарати; изчита десетки книги за фотографски техники; разглобява няколко фотоапарата, за да изучи механиката им; посещава курсове по фотография. С представените фотографии Салваи участва в конкурс, организиран от Италианската фотографска асоциация ExpoPhoto. Той е един от 40-те автори, селектирани за участие в изложбата „Italy, Tastе of Beauty”, представена на един от най-големите международни фотографски фестивали в Лишуи, Китай.

 

 

Нови спортни игрища на ул. "Видима"
9 ноември 2018
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ В КОЛЕДНО-НОВОГОДИШЕН БАЗАР 2018 в Габрово
12 ноември 2018