Музей на хумора и сатирата представя гостуващата изложба „Поздрави от... Италия и България“. Откриването ще се състои в петък, 8 ноември, от 18.00 часа в зала 4 на музея.

Едно пътуване „по пощата“, продължило цял век, е разказано чрез пощенски картички и ръчно оцветени снимки, монети и пощенски марки от Архива Колориди в Рим и от народописния архив на Етнографския музей в София. Тези безценни документи ще придружат посетителя в разглеждането на най-важните моменти от италианската и българската история, анализирайки успоредно еволюцията на двете нации от края на XIX век до наши дни.

Изложбата метафорично може да бъде наречена „огледало“, в което публиката да се огледа и да се разпознае. В нея ясно се вижда връзката между два народа, които са колкото далечни, толкова и близки в историята и обичаите си.

Куратор на италианската част от експозицията е Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, а на българската - гл. ас. д-р Иглика Мишкова от Института за етнология и фолклористика.

Изложбата „Поздрави от... Италия и България“ е любезно предоставена от Италианския културен институт и ще гостува в Музея на хумора и сатирата до 15 декември 2018 г.

 

Специална новина
6 ноември 2018
Гласувайте за мото на Карнавал 2019!
7 ноември 2018