Бизнес форум, цветни килими, белгийски шоколад, музика, смърфове и карикатури…. Това бяха само част от акцентите от провелия се днес, на 28 октомври, Ден на Белгия в Габрово.

10 български и 6 белгийски компании се представиха на бизнес форума, организиран от Областна управа в библиотеката на Техническия университет. Събитието премина във формат на кратко представяне на фирмите, а местните представители имаха възможността да присъстват с щандове, на които бе изложена част от продукцията им.

Богатата програма на Деня на Белгия продължи със зрелищно представление с флагове пред Художествената галерия, а след това гостите имаха възможността да се насладят на изделия от шоколад, да направят сами свой цветен килим и да разгледат кориците с карикатури от списания, част от личната колекция на посланика на Кралство Белгия господин Франсоа Бонтан. Габровският камерен оркестър, съвместно с джаз -фолк трио в състав: Никлас Хоузер – цигулка, Белгия, Недялко Недялков – кавал и Петър Миланов – китара поднесе на публиката концерт, посветен на българската и белгийската музика. Програмата включваше произведения от Панчо Владигеров, Марин Големинов, Петър Христосков, Йордан Дафов, Емил Табаков и Георги Андреев. Солист на концерта бе американската цигуларка Хедър Бродбент, която изсвири произведение от Еужен Изаи - виден белгийски цигулар  и композитор от края на 19 и началото на 20 век.

Според думите на посланика на Белгия, всички изненади, които бяха организирани в днешния ден по елегантен начин препращаха към духа на Белгия. Дано повече габровци да са успели да го уловят.

Pепортажни снимки от деня може да разгледате тук.

Златните славеи отнесоха своите награди
27 октомври 2018
Предложения за мото на Карнавал 2019
29 октомври 2018