Бизнес форум, цветни килими, белгийски шоколад, музика, смърфове и карикатури…. Това бяха само част от акцентите от провелия се днес, на 28 октомври, Ден на Белгия в Габрово.

10 български и 6 белгийски компании се представиха на бизнес форума, организиран от Областна управа в библиотеката на Техническия университет. Събитието премина във формат на кратко представяне на фирмите, а местните представители имаха възможността да присъстват с щандове, на които бе изложена част от продукцията им.

Богатата програма на Деня на Белгия продължи със зрелищно представление с флагове пред Художествената галерия, а след това гостите имаха възможността да се насладят на изделия от шоколад, да направят сами свой цветен килим и да разгледат кориците с карикатури от списания, част от личната колекция на посланика на Кралство Белгия господин Франсоа Бонтан. Габровският камерен оркестър, съвместно с джаз -фолк трио в състав: Никлас Хоузер – цигулка, Белгия, Недялко Недялков – кавал и Петър Миланов – китара поднесе на публиката концерт, посветен на българската и белгийската музика. Програмата включваше произведения от Панчо Владигеров, Марин Големинов, Петър Христосков, Йордан Дафов, Емил Табаков и Георги Андреев. Солист на концерта бе американската цигуларка Хедър Бродбент, която изсвири произведение от Еужен Изаи - виден белгийски цигулар  и композитор от края на 19 и началото на 20 век.

Според думите на посланика на Белгия, всички изненади, които бяха организирани в днешния ден по елегантен начин препращаха към духа на Белгия. Дано повече габровци да са успели да го уловят.

Pепортажни снимки от деня може да разгледате тук.