Тази вечер се открива третото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest в Габрово, създаден по идея на Момчил Цонев.

Първото събитие от фестивала е творческото ателие с Ива Пенчева в двора на Интерактивен музей на индустрията от 15:00 ч.

Мащабно танцово шествие на младежките групи от Габрово ще премине по централната пешеходна улица “Радецка”. Шествието започва от старата Часовникова кула в 17:30 ч. на 5 октомври, петък. В него ще се включат някои от най-добрите местни формации като Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле". Шествието ще продължи по Баев мост и покрай Априловската гимназия ще стигне площад “Възраждане” пред Общината.

Централният площад “Възраждане” ще стане арена на танцово-музикален спектакъл. Началото е в 18:30 ч. Групите ще покажат най-добрите си изпълнения и всяка от тях ще прикани публиката да се включи в един от техните танци. С любезното съдействие на Ваня и Радослав Талеви пред публиката ще пеят и изпълнителките от Музикална школа “Звезди в аванс” Виктория Гергова и Маргарита Георгиева. Музика и танц ще накарат габровци да танцуват заедно с изпълнителите, за да се превърне 6Fest в истински градски празник. Още една млада изпълнителка ще пее на 6Fest - Ивета Петрова. Фестивалът не се отказва от традицията си и ще включи огнено шоу в програмата си с Fire Shadows.

В края на вечерта всички танцови състави ще играят заедно. Кулминацията на петъчната вечер на 6Fest ще бъде участието на Оркестър Габрово под диригентството на Николай Венков.

Организатор на фестивала е Момчил Цонев – писател, журналист, един от 20-те най-изявени млади личности на България за 2018 г. Две години подред през май, паралелно с Карнавала, 6Fest представи в Габрово едни от най-добрите международни и български улични артисти – цирк, огнено шоу, парад на кокили, живи статуи и др.

6Fest продължава и на 6 октомври (събота) от 10:00 до 12:00 ч. на ул. “Опълченска” в т.нар. Шести участък (пред Туристически информационен център в Габрово, зад Дечкова къща). Така 6Fest се завръща към първоначалната си идея от създаването си през 2017 г. - името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) идва от името на най-стария габровски квартал Шести участък, който организаторът на 6Fest Момчил Цонев иска да превърне в квартал на изкуствата.

На 6 октомври 6Fest представя Борса на младите, където младежки организации от Габрово ще разкажат за дейността си, а родители и деца ще имат възможност да разговарят с техни представители.

Улични изкуства ще оживят старинната улица “Опълченска”. Ще се забавляваме с живите статуи на театрална формация „Гаргара“ и уличната магия на Quick Hands Junior.

Фолклорен ансамбъл “Сивек” ще ни върне назад във времето с историческа разходка по ул. “Опълченска”. Известният габровски китарист Радослав Талев ще ни разгорещи с китарна латино фиеста заедно с Музикална школа “Звезди в аванс”. Младежки театрален състав “Смехоранчета”към НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1928" ще ни разсмее с хумористичен театър.

Входът за всички събития от 6Fest е свободен! Фестивалът ще бъде заснет и след приключването му ще бъде създаден документален филм за младежките групи на Габрово.

Поводът за третото издание на 6Fest е четвъртата година от заснемането на най-популярния клип за Габрово в YouTube – „Щастливо Габрово“. Клипът „Щастливо Габрово“ беше заснет през октомври 2014 г. Идеята за създаването му е на Момчил Цонев. “Щастливо Габрово” стана най-гледаният туристически клип за Габрово в YouTube само месец след онлайн премиерата си. В снимките на клипа се включиха 17 художествени, театрални, танцови формации, други групи и спортни клубове от Габрово, както и индивидуални участници. Общият брой на участниците е около 180 души.

Проектът „Фестивал 6Fest Щастливо Габрово“ на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” - Габрово” се реализира по Програма „Младежки дейности“ с финансовата подкрепа на Община Габрово.

 

Младежки фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest

ПРОГРАМА

5 октомври 2018 г., петък

15:00 - 17:00 ч. Творческо ателие рисуване върху коприна и керамика с Ива Пенчева

В двора на Интерактивен музей на индустрията, ул. “Николаевска” 3

17:30 ч. Танцово шествие

По маршрут: пешеходна улица “Радецка” (от Часовниковата кула) -

ул. “Априловска” - Баев мост - Априловска гимназия - площад “Възраждане”

С участието на: Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл “Сивек”, Клуб по

спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле"

18:30 ч.  Спектакъл на площада

Площад "Възраждане" пред Община Габрово

С участието на танцовите формации Шоу-балет “Магия”, Фолклорен ансамбъл

“Сивек”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Танцова школа “Лиана”, Зумба с Васи, Клуб за латино танци "Инкансабле"

Музикална школа "Звезди в аванс"

Ивета Петрова

Огнено шоу на “Fire Shadows”

Оркестър “Габрово”

 

6 октомври 2018 г., събота

10:00-12:00 ч., ул. "Опълченска" (пред Туристически информационен център, зад църквата “Света Троица”)

Базар на младите - базар на младежките организации от Габрово

Живи статуи с Театрална студия “Гаргара”, НЧ “Христо Смирненски - 1949”

Улична магия с Quick Hands Junior

10:30 ч. Разходка в миналото по ул. “Опълченска” с ансамбъл “Сивек”

11:00 ч. Китарна фиеста с Радослав Талев и “Звезди в аванс”

11:30 ч. Хумористичен театър с младежки театрален състав “Смехоранчета”

към НЧ "Св. Св. Кирил и Методий 1928"

 

Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/2142434949410394

Уебсайт: http://www.6fest.gabrovo.net/