Кое кара Кристо да създаде Плаващите кейове, каква е идеята му, искате ли да надникнете под и над Плаващите кейове или мислено да се разходите по тях сред синята шир на италианското езеро Изео? Няма значение дали имате или още търсите отговорите на тези въпроси, заповядайте на представянето на книгата „Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове“ от Евгения Атанасова-Тенева. Тя в разговор с редактора Калина Гарелова, ще ви доближи до концепцията на проекта и ще ви разкаже както за личното си участие в него, така и за срещите си с Кристо, разговорите, творчеството му, всичко, което Кристо е или не е.

Събитието ще бъде на 4 октомври от 18.00 часа в зала 3 в Дома на хумора и сатирата.

Мястото на срещата с авторката не е случайно – в зала 3 на музея се намират изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“. Журналистката е автор на текстовете в изложбата „Роден в Габрово“, в която са представени ранните години на Христо Явашев в града. Атанасова-Тенева е автор и на някои от филмите, посветени на Кристо и Жан-Клод, които бяха част и от съпътстващата програма към двете изложби в Габрово.

Евгения Атанасова-Тенева е запалена изследователка на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Прави документални филми и пише статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие наблюдава отблизо творбите на Кристо и многократно се е срещала с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо. При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизане в различни аспекти от изкуството, живота и философията на Кристо.

Документалният разказ запознава с главните действащи лица – екипа изградил физически 3-километровия понтонен мост над водите на езерото Изео. Тази книга не е само за изкуство. Тя е за това как може да се реализира едно на пръв поглед невъзможно начинание – от възникването на идеята, през събирането на екипа, логистиката, взаимоотношенията между хората и институциите, емоциите им – до деинсталирането на творбата на Кристо.

Изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ могат да бъдат видяни в Дома на хумора и сатирата до 26 октомври 2018 г.

Представят музикалното дело след Освобождението в ЕМО „Етър“
2 октомври 2018
Правителството гласува 315 000 лв. за довършването на храма в кв. Младост
3 октомври 2018