Десет габровски младежи заедно със свои връстници от Аалст участваха в шестия пореден младежки обмен между двата побратимени града. Тази година темата на обмена беше „Утопия, идеалният град“, който се осъществи по европейската програма „Еразъм+“ в белгийския град Аалст от 19 до 25 август.

Участниците в обмена са ученици от Национална Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и ПГТ „Пенчо Семов“. В продължение на една седмица те посетиха различни институции, културни центрове, музеи и карнавалните работилници на Аалст. Запознаха се с млади предприемачи, направиха свои плавателни съдове за рафтинг по река Дендер и готвиха за българо-белгийската вечеря. Научиха се как се строят сгради от кашони и се включиха в най-голямото събитие на Аалст през месец август – „Цирк“ – тридневно приключение по улиците на града с участието на местни и чуждестранни циркови артисти, с много представления и забавления.

С пристигането си в Белгия, за габровските младежи беше организирано посещение в „столицата на ЕС“ – Брюксел. Те разгледаха квартала с европейските институции – сградите на Европейската комисия, Европейския съвет, Европейския парламент и НАТО. Разходиха се в централната старинна градска част, където посетиха туристическите забележителности на Брюксел. Видяха прочутия цветен килим, изработен на площада пред Общината и достъпен за публиката от 16 до 19 август. Посетиха Кралския музей за изящни изкуства и единия от символите на града – монумента Атомиум, построен за международния панаир Експо в Брюксел през 1958 г.

Туристическа обиколка имаше и в Аалст, чрез която младежите се запознаха със забележителностите, историята и културата на града. Впечатленията и наблюденията им за градското устройство и културни забележителности на Брюксел и Аалст, заедно с познаването им на родното място, послужиха за формирането на финалните младежки концепции. В тях те изложиха как си представят идеалния град – с критичен поглед към силните и слабите страни на Габрово и Аалст.

По време на работните ателиета българските участници научиха с какво се занимават младежките организации при домакините и с какво помагат на местната общност. Една от организациите работи с деца, които са от имигрантски семейства от Африка, Турция и други страни, като цели чрез спорт и други активности да ги интегрира в местната културна среда и да им създаде социални умения и компетентности в общуването им с институции.

От визитата при друга младежка организация, участниците разбраха за работата им в подпомагането и вдъхновяването на млади предприемачи. Срещнаха се с победители в конкурса „Млад предприемач на годината“, които им разказаха как са започнали дейността си, с какво се занимават в момента и какво искат да постигнат.

Акцент в изпълнението на проектните дейности беше посещението на новия културен център и библиотека „Утопия“. Темата на проекта се базираше както на произведението „Утопия“ от Томас Мор , така и на историческия факт, че книгоиздателят от Аалст - Дирк Мартенс, е и първият издател на книгата на британския хуманист. В центъра „Утопия“ младежите видяха копие на печатарската машина на Дирк Мартенс.

Най-силно впечатление им направи организацията на пространството и концепцията на центъра, които позволяват хора от различни възрасти да задоволяват своите културни, образователни и информационни потребности чрез ползване на книги, видео и аудио материали от библиотеката, учене на места, оборудвани с компютри, ползване на интернет, на зали за уроци по балет и танци, на зали за събития и концерти.

Със съдействието на местната организация „Едно карнавално сърце за Габрово“ и нейния президент Ян Стрикс, младежите посетиха карнавалните работилници и се запознаха с процеса на изработване на карнавалните макети и избора на сюжети. Приликите с габровския карнавал са повече, отколкото разликите – и двата града споделят голяма карнавална страст и остро сатирично чувство.

Участниците се включиха в изработването на макет на градската кула от кашони, като целта на работното ателие беше да предизвика креативни идеи за техния идеален град. Макетът беше една от главните атракции на тридневното международно събитие Цирк, което също не мина без габровско участие.

Каляването на добрия дух на отбора от български и белгийски младежи получи своята най-голяма изява по време на организирания рафтинг по река Дендер. Участниците трябваше сами да изработят плавателните си средства, а единствено сработването като отбор показа дали съоръженията могат да останат устойчиви в тъмните води.

Резултатите от обмена бяха официално представени на среща с кмета на Аалст Кристоф Даазе, заместник-кмета Карим Ван Овермейре, общински съветници, представители на общинската администрация и комитета по побратимяване, граждани и участници в предишните обмени между Габрово и Аалст.

Под формата на презентации и разделени на два белгийски и два български отбора, младите хора споделиха своите идеи, мечти и виждания как трябва да изглежда идеалният град според тях. А той е постижим, защото включва най-доброто от реалността, в която живеем.

 

Който пие от чешмата на Пецата хаджи Рачков в ЕМО „Етър”, прави поклони пред християнската вяра и саможертвата на поборниците за свобода
27 август 2018
Таня Христова стана Приятел на Хумора №1
28 август 2018