Десет японски деца от гимназия Сейджо в град Тойоаке пристигат в Габрово за ученически обмен. Те ще бъдат приети от десет семейства, където ще живеят две седмици и ще научат повече за Габрово, България, нашите обичаи, традиции, история и начин на живот.

Обменът започна в началото на годината, когато десет българчета от габровските училища бяха на посещение в Тойоаке и живяха две седмици в японски семейства. Сега е техен ред да посрещнат японските си приятели и да им покажат всичко, с което се гордеят в града и страната си.

В програмата им в България са включени посещения на габровските музеи и училища, обучение по различни видове занаяти, снимки с народни носии и дрехи от началото на 20 век, кулинарни занимания, народни танци, походи и пикници сред природата из околностите на Габрово. Ще посетят още музея на вр. Шипка, розоварна в Казанлък, античния театър в Пловдив.

На 24 юли, вторник, от 17.30 часа, японските ученици ще направят специална презентация за своите габровски приятели. Събитието е отворено и ще се проведе в зала "Япония" на художествена галерия "Христо Цокев".

В четвъртък, 2 август, в 10.15, в актовата зала на Априловска гимназия българчета и япончета ще участват в дискусия на тема „Азия, погледната от Европа“. Тогава японските ученици отново ще покажат програмата, която са подготвили за посещението си в Габрово. Събитието е отворено и всички габровци са добре дошли.

Заедно с учениците от Япония в Габрово ще пристигне и официална делегация – Хидеки Ишида – президент на TIRA – асоциацията за международно сътрудничество в Тойоаке, Юкио Накано – вицепрезидент на ТIRA и Казухару Като – директор на туристическата асоциация в Тойоаке. Те ще останат в Габрово няколко дни и ще се срещнат с кмета на града Таня Христова.

Как минават дните на българските и японските ученици можете да следите в създадената за обмена страница във фейсбук @ToyoakeGabrovo . Японските ученици вече изпратиха и първите си снимки - от последната репетиция на своята презентация и снимки от летището, преди заминаването си и споделиха колко развълнувани са от предстоящите дни.

EМО „Етър“ се оборудва с електромобил
23 юли 2018
Оранжев код за валежи и гръмотевични бури е обявен за 24 юли за габровска област
23 юли 2018