От 1 до 14 юли 2018 г. Домът на хумора и сатирата е домакин на творческа резиденция с участници Гергана Димитрова (България),  Гюнеш Теркол (Турция) и Веера Гримберг (Швеция). Резиденцията е част от международния проект BORDERLINE OFFENSIVE: laughing in the face of fear (Прекрачване на границите: да се смееш в лицето на страха), финансиран по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Чрез хумора като естетически подход и изкуството, проектът се обръща към актуални проблеми като миграцията, междукултурните конфликти и диалога в Европа днес. Проектните дейности ще продължат до 2020 година и включва партньори от Швеция, Сърбия, Холандия, България, Словакия, Хърватия и Гърция. Ще се реализират 20 творчески резиденции с артисти от Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Партньорите от седемте държави твърдят, че това е първият проект по програма „Творческа Европа“, който свързва хумора, изкуството и интеграцията по такъв уникален начин. Творческата резиденция се провежда в три български града – София, Габрово и Пловдив. Програмата на участниците е наситена с редица срещи и събития.

На 2 и 3 юли в Центъра за интеграция и миграция Каритас, както и в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ се състояха срещите с председателката на Съюза на жените бежанки. Предстоят още срещи с мигранти, които са интегрирани в България, както и с други организации, свързани с темата за междукултурния диалог и проблемите в отношенията с „различните“ (независимо дали са бежанци, хора от други етноси, хора в неравностойно положение).

В Габрово ще се проведат две основни събития. Среща с местни артисти на 10 юли, с които ще се проведе разговор за това как преодоляваме границите, които поставят пред нас, както и за границите, които сами поставяме пред „другостта“, каква е ролята на изкуството в осмислянето и преодоляването на тези граници.

На 12 юли гостите на резиденцията ще представят артистична терапия в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово. В културната програма на гост-творците са включени емблематични за трите града културни институции.

Писателят и журналист Момчил Цонев ще се включи в проекта с организирането на безплатна туристическа обиколка Gabrovo Free Tour за участниците в резидентната програма. Участниците в тура ще научат любопитни факти за града: защо Габрово е наричан „Градът на мостовете“ или „Градът на стоте паметника“; къде се е намирала оригиналната сграда на първото новобългарско светско училище; кой е най-старият запазен архитектурен обект в Габрово; защо първият габровски квартал днес се казва Шести участък и кои са чудесата на Габрово.

В края на резиденцията Гергана Димитрова, Гюнеш Теркол и Веера Гримберг ще посетят Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Как се става мутафчия в ЕМО „Етър”
4 юли 2018
Освещаваме камбаните на новия храм на Габрово!
5 юли 2018