В рамките на планираните мероприятия за отбелязване на Българското председателство на Съвета на ЕС, на 13 юни, посолството на Република България в Берн организира посещение на дипломатическия корпус в Швейцария в побратимения на Габрово град Тун.

Разнообразната програма на екскурзията включваше запознаване с историята и постиженията на града, туристическа обиколка, пътуване с кораб по езерото, посещение на Панорамата на Тун и среща с кмета на града, г-н Рафаел Ланц.

В приветствието си към гостите, господин Ланц акцентира върху изключително доброто сътрудничество с Габрово и изрази специалната си благодарност за  инициативата от страна на българското посолство за запознаване на посланиците  с град Тун.

Приветствие към участниците отправиха и посланик Меглена Плугчиева и ръководителят на Делегацията на ЕС,  посланик Михаел Матисен, който още веднъж подчерта високата оценка на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, като постави специален акцент върху Срещата ЕС - Западни Балкани в София. Беше прочетен специален поздравителен адрес от кмета на Габрово г-жа Таня Христова, в което освен задоволството си от успешното партньорство с Тун, бе отправена и сърдечна покана към посланиците на страните от ЕС за посещение в България и специално в  Габрово.

За сведение, началото на партньорските отношения между Габрово и Тун се поставя през 1996 г., с посещение на делегация от Тун в Габрово с цел да се проучат възможностите и да се установят областите на сътрудничество. Официалното споразумение за съвместна работа между двете общини е подписано през май 1998 г. в Габрово. Залегналите в него области на сътрудничество са: общинско сътрудничество, туризъм, инфраструктура, бизнес отношения, спорт, култура, образование и младежки дейности, социални дейности. Двете общини са изпълнили този документ със смисъл с редица съвместни проекти и размяна на ноу-хау. В Тун действа и Förderverein Thun-Gabrovo  - Дружество за подпомагане Тун-Габрово. Дружеството реализира множество дарения и спомага за развитието на контактите и сътрудничеството между Тун и Габрово.

Посланиците на ЕС получиха малки сувенирни - подаръци с логото на Българското Председателство, специално изпратени от Община Габрово, имаха възможност да опитат  българско вино и да получат информация за България като дестинация с богати възможности за културен и спортен туризъм. Те изказаха поздравления за успешното Председателство на България и споделиха, че българското посолство в Швейцария с разнообразната си програма през последните 6 месеца е направило най-добрата публична дипломация и реклама за страната ни.

Предстои принудително изземване на четири общински имота от некоректни наематели и самонастанили се лица
14 юни 2018
Малчугани подкрепиха толерантността с пъстър фестивал
14 юни 2018