На 8 март 2018 година, след 5.00 часа, при ясно време, габровската астрономическа обсерватория организира наблюдение за всички, желаещи да се полюбуват на една космическа атракция.

В ранните утринни часове, преди изгрева на Слънцето, се наблюдават три ярки планети - Сатурн, Марс и Юпитер, видимо подредени в една права линия. В това явление няма нищо мистично, известно е като „малък парад на планетите“, но за да бъде астрономическият спектакъл още по-впечатляващ, в продължение на няколко дни между планетите ще се придвижва и намаляващата Луна.

Сатурн, със своя величествен пръстен, прилича на ярка жълтеникава звезда и се наблюдава в съзвездието Стрелец. Марс се различава лесно със своя оранжево-червен блясък в съзвездие Змиеносец, а най-голямата планета - Юпитер - е в съзвездието Везни. Парадът на планетите може да се наблюдава и с невъоръжено око, но от габровската обсерватория канят всички ранобудни любители на астрономията да се присъединят към тях. Единственото условие е времето да бъде ясно.