Обявиха победителите в националния архитектурен конкурс за преустройство на хотела на Етнографски музей на открито „Етър”. Това стана в рамките на публично заседание на журито в състав - арх. Йорданка Кандулкова, арх. Христо Станкушев, арх. Делчо Делчев арх. Мария Хлебарова, Главният организатор на хотела Теодора Узунова, Ивелина Цанева – финансов контрольор в ЕМО „Етър” и адвокат Детелин Цонев. Заседанието се проведе в неделя, 21 януари, в сградата на хотел „Странноприемница“.

На първо място беше класиран проекта на арх. Андрей Андреев, арх.  Николова и арх. Милена Фетваджиева. Второ място зае Проект 507 - арх. Божидара Вълкова, арх. Борис Тикварски, арх. Мария Гяурова, арх. Цветомира Некова, арх. Поли Гяурова и арх. Майк Фритз. Трето място  спечели Гражданско дружество „Портфолио” - арх. Маринела Стефанова и арх. Десислава Парлапанска.

Наградените проекти получават съответно 10 000, 4000 и 2000 лв., като наградата за първото място включва правото на директно възлагане на следващите фази на архитектурно проектиране.

Спечелилият проект се отличи като най-балансираното решение с акцент върху съвременния дизайн. Проектът предлага умела пространствена организация на основните функционални групи, минимална намеса в конструкцията на сграда и запазване на характерни елементи на интериора. Предложението интегрира графичната идентичност на ЕМО „Етър“ и посланието за жива традиция.

Галерия на всички проекти в конкурса може да се види на интернет страницата www.hotelmuzeietar.com и във фейсбук на адрес www.facebook.com/hoteletar

За конкурса

Архитектурният конкурс за хотела на Етнографски музей на открито „Етър“ беше обявен в началото на ноември и е част от дългосрочната програма за обновяване на музея. В рамките на два месеца и половина, участниците трябваше да разработят идейни проекти за осъвременяване на сградата на хотела, така че той да отговоря на визията за бъдещо развитие на етнографския музей. Подготовката по конкурса включваше посещение на обекта от потенциални участници и две обществени обсъждания на заданието - в Габрово и в София. Задачите пред участниците бяха свързани с функционално преосмисляне на част от блока за настаняване, както и общите помещения, заедно с цялостна концепция за интериор при опазване архитектурните стойности на сградата като част от недвижимата културна ценност от национално значение ЕМО „Етър“.  Конкурсът се организира от платформата за градски проекти Урбанистас и е подкрепен от Камара на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

За хотел Странноприемница

Разположен в полите на Стара планина и в непосредствена близост до р. Сивек, хотелът „Странноприемница“ се намира на 8 км южно от центъра на Габрово и е част от Етнографския музей на открито „Етър". Построен и обзаведен в унисон с цялостния облик на етнографския музей, хотелът предлага възможност за активен отдих, бизнес пътувания, делови срещи, конферентни и фестивални прояви. Осигурява условия за целогодишен отдих далеч от градския шум, съчетан с автентичната атмосфера на българското Възраждане. Разполага с 61 легла в 5 единични, 22 двойни, 2 четворни стаи и 1 апартамент.

За ЕМО „Етър“ 

Етнографският музей на открито „Етър" е първият по рода си в България. Открит на 7 септември 1964 г, музеят съхранява и представя архитектурното богатство, стопанското многообразие, бита и културата на населението от централната част на Стара планина от края на ХVІІІ до началото на ХХ в. Разположен на площ от 25 декара, музеят включва над 50 сгради и обекта с обществено и културно предназначение, както и няколко тематични експозиции - единствената в България сбирка от действащи съоръжения, задвижвани с водна сила, ансамбълът „Занаятчийска чаршия“ и традиционни дейности на балканджиите.

За организаторите

Urbanistas е платформа за градска култура и проекти, която цели да изследва, популяризира  и съдейства за подобряване на качеството на градската среда.

 

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС „ЙОРДАН ПОПОВ. ОТШЕЛНИКЪТ ОТ ЕЛЕНА”
22 януари 2018
Кметът на Габрово Таня Христова ориса първото бебе за 2018 година
22 януари 2018