Домът на хумора и сатирата организира детско ателие „Пейзаж-колаж“ в събота, 13 януари 2018 г., от 11.00 до 12.30 часа. Участието в проявата ще става с предварително записване до 12 януари и срещу входна такса от 3 лв.

Детското ателие „Пейзаж-колаж“ е част от проекта за представяне на творчеството на Кристо и Жан-Клод в Габрово. Децата ще се запознаят с характерните за творчеството им ценности и подходи, а след това сами ще импровизират с материали и техники, близки до тези, които използва Кристо в своите творби. Ателието е с творческа насоченост и е ориентирано към усвояване на художествената техника колаж. За основата му ще бъдат използвани копия на снимки на познати обекти и места от Габрово.

Желаещите да се включат в ателието трябва да се запишат предварително до 17.00 часа в петък, 12 януари на тел. 066 - 807 229. Броят на местата е ограничен. Записването е задължително и има отношение към подготовката на материалите. Ателието е подходящо за деца над 7 годишна възраст.

Следващите ателиета ще бъдат на 3, 10 и 17 февруари /събота/ от 11.00 до 12.30 часа.

Творбите на Кристо и Жан-Клод могат да бъдат разпознати веднага. Възпитан в класическата традиция, Христо Явашев от младини иска да намери своя запазен знак в изкуството. На 21 години съзнателно избира трудния път на  художник-eмигрант. С усилия и талант се вписва в модерния дух на Европа. Приет е като естествена част от „Новите реалисти“ в Париж. Кристо предпочита да остане независим от чужди манифести, но споделя името си с Жан-Клод – жената, която го разбира и провокира. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност. Стремежът към новото ги отвежда в Америка.

Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите сгради, естествено прерастват във все по-мащабни проекти на открито, подписани „Кристо и Жан-Клод“. В тях присъстват всички съвременни теми и социални феномени, без авторите да ни ги посочват с пръст. Така е дори когато творбите се раждат заедно с Берлинската стена като „Стената от варели“  на улица „Висконти“ или отнемат 25 години политически преговори като „Опакованият Райхстаг“. Всеки от проектите им е единствен и се реализира за първи и последен път, функционира като предприятие с администриране, логистика, финанси, проектиране. Кристо и Жан-Клод  преминават през всичко това без да нарушат принципите си за абсолютна независимост. Техният модел на финансиране, необвързан с големите галерии и мощните арт дилъри, е уникален за света на изкуството. Произведенията им имат кратък живот, но който ги е видял, ги помни завинаги.

Покана за публично обсъждане на проекта за Бюджет за 2018 г. на община габрово
10 януари 2018
Обходът на Габрово се строи чрез съвременни технически решения, отговарящи на висока технологичност и сигурност
11 януари 2018