Българският кардиологичен институт (БКИ), Българската национална телевизия (БНТ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организират национална кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот“. По време на инициативата, която ще продължи три месеца, кардиолози от БКИ ще проведат безплатни консултации и прегледи на страдащи от сърдечносъдови заболявания.

Целта е да се осъществи превенция на сърдечносъдовите заболявания, удължаване на живота на пациентите със сърдечносъдови заболявания в страната ни, подобряване на качеството на живот и да се осигури достъп до високоспециализирана лекарска грижа.

Кампанията ще стартира официално през декември 2017 г. Община Габрово ще осигури помещение за извършването на безплатните прегледи, които ще стават чрез предварително записване на желаещите граждани. В срок до 6 декември всеки, който иска да се консултира със специалист кардиолог, трябва да се обади в Община Габрово, дирекция „Образование и социални дейности“, на тел. 066 - 818 390 и да се запише.

За значимостта и социалния ефект от провеждането на инициативата говори и официалната статистика. Сърдечносъдовите заболявания причиняват 67% от смъртните случаи в нашата страна. Всеки 15-ти българин не подозира, че страда от сърдечно заболяване. Всеки 2-ри пациент не контролира кръвното си налягане.

Всяка година сърдечните заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 млн. живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи със същия темп, към 2030 г. над 23 млн. души годишно ще умират от сърдечни заболявания. В Европа тези заболявания причиняват 47% от смъртността - 52% при жените и 42% при мъжете. Основни проявления са исхемична болест на сърцето и инсулт.

У нас процентът е още по-висок – над 60% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечносъдови заболявания.

Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите. Въпреки, че рискът е по-голям при населението в по-напреднала възраст, инсулти сред младите хора до 35 години също се наблюдават – близо 200 през 2012 г.