Стартира филмовата програма към изложбите "Кристо и Жан-Клод. Проекти" и "Роден в Габрово". Първите прожекции се състояха в събота, 4 ноември 2017 г., по време на които бяха показани два филма на журналистката Евгения Атанасова-Тенева: „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” от 2010 г. и „Christo от България“ от 2015 г. Филмите са любезно предоставени от Българска национална телевизия.

През 2010 г. Евгения Атанасова пътува до Ню Йорк, за да присъства на възпоменателна среща в памет на Жан-Клод (1935-2009) - съпруга и партньорка в проектите на Кристо. На срещата в музея „Метрополитън“ присъстват кметът на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти, галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството. С филма „Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама“ Евгения реализира една своя мечта - да се срещне и разговаря с Кристо под формата на интервю. Това се случва в дома на артиста в Манхатън, където той разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите. Евгения Атанасова показва в документалния си филм и интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка. Оригиналната музика към лентата е на Калин Николов („Дзифт").

Филмът „Christo от България“ е един поглед към България, такава, каквато я помни Христо Явашев. Кадрите са заснети през 2015 г. и в тях са представени разкази от Разград - родният град на Анани Явашов (дядото на Кристо), от Габрово и местността Качорите. Пред камерата със своите детски и младежки спомени застават художничката Ива Хаджиева, преподавателката по изобразително изкуство Иванка Здравкова, почитателят на творчеството на артистичната двойка и един от основните двигатели на Сдружението „Нашето по-голямо Габрово” – Иван Господинов, Иван Иванов – директор на Регионалния исторически музей – Разград и други.

Непосредствено преди прожекцията, Музеят „Дом на хумора и сатирата” организира екскурзоводна беседа за посетителите на изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти” и „Роден в Габрово”.

Тази  събота, 11 ноември, от 14:00 часа ще видим заглавията „Пътят към Портите“, автор Евгения Атанасова, 2005 и  „Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно“, автор Евгения Атанасова-Тенева, 2016

На 18 ноември, събота, отново в 10:30 се организира екскурзоводна беседа и филмова програма от 11:00 часа. Ще бъде излъчен филмът на Тома Томов „Кристо на 75“, 2010.

На 30 ноември, четвъртък, от 17:30 часа ще се състои последната за този месец филмова прожекция. Ще бъде представен последният филм на Евгения Атанасова-Тенева – „Мост към Кристо“, 2016.

Със заплащането на входна такса, посетителят може да се включи в екскурзоводния тур, да гледа филмите и да разгледа целия музей. Цената на билета за филмовата прожекция е равностойна на цената на билет за музея.

До края на изложбите - 17 юни 2018 г., всеки месец на ротационен принцип ще бъдат показвани различни документални филми, посветени на артистичната двойка и тяхното творчество. От Дома на хумора и сатирата съветват ако не успеете да посетите прожекциите през месец ноември, да следите програмата и да планирате посещението си в музея през следващите месеци. Освен в събота преди обед, са предвидени прожекции през седмицата, след работно време. Заповядайте!

Посланикът на Франция в България Ерик Льобедел: Габрово е град на творческа активност и съзидателност
6 ноември 2017
Отбелязваме 150 години от рождението на д-р Петър Цончев
6 ноември 2017