В навечерието на Деня на будителите – 1 ноември РБ „Априлов-Палаузов“ обяви резултатите от литературния ученически конкурс за есе под мотото „О, неразумний юроде…”.

Конкурсът бе посветен на 295-годишнината от рождението на хилендарския монах Паисий и 255-годишнината от написването на неговата „История славяноболгарская”. В литературната надпревара се включиха ученици от Габрово и Дряново на възраст от 13 до 19 години, които споделят свои разсъждения и нагласи за народностна принадлежност, род и език в условията на глобалния свят и интернет комуникациите.

15-годишната Десислава Савчева от Габрово, възпитаничка на Национална Априловска гимназия, спечели първа награда. Втората награда взе Йоан Иванов, на 13 години от Габрово, член на клуб „Светлини сред сенките” при ОДК „Св. Иван Рилски”, възпитаник на СУ „Св. Паисий Хилендарски”, а с трета награда бе отличена Александрина Райнова, на 18 години, от Национална Априловска гимназия.

Отличените участници получават предметни награди и специални грамоти. Наградените творби ще бъдат публикувани на сайта на РБ „Априлов-Палаузов” – www.libgabrovo.com и в литературната притурка на габровския вестник „100 вести”.