Две изложби, представящи творчеството на Кристо и Жан Клод, както и ранните години на родения в Габрово световноизвестен творец, бяха открити в Дома на хумора и сатирата на 27 октомври 2017 г. Първата, наречена Кристо и Жан-Клод. Проекти, показва подписани постери и видео материали от проекти на двамата артисти. Втората, под наслов Роден в Габрово, е документална изложба за живота на семейство Явашеви в Габрово и първите стъпки на малкия Христо в изкуството.

Сред официалните гости на събитието бяха най-малкият от тримата братя – Стефан Явашев заедно със съпругата си, журналистката Евгения Атанасова-Тенева, доц. Георги Лозанов, част от габровските депутати в Народното събрание, областният управител на област Габрово Невена Петкова.

Кметът на община Габрово Таня Христова поздрави гостите на събитието и разказа за първите стъпки в осъществяването на този проект. Тя благодари на екипа на Дома на хумора, както и на общинските съветници, които са го подкрепили и с работата си през годините са помогнали той да стане реалност. По думите й, творчеството на Кристо и Жан Клод ни учи да търсим и намираме отговори, показва ни свободата без да я налага, защото тя не може да бъде налагана, а само живяна. „Независимо, че Кристо принадлежи на света, Габрово го обича и не трябва да забравяме, че сърцето му е затуптяло за първи път тук, в нашия град“, допълни кмета на Габрово Таня Христова.

Стефан Явашев разказа за съвместната работа на Кристо и Жан Клод, за хармонията в отношенията им, за преживяванията си като зрител в различните проекти на двамата артисти.

Евгения Атанасова-Тенева, която е сред най-задълбочените изследователи на творчеството на Кристо и Жан-Клод, сподели за опита си в реализирането на филмите за техните проекти. Според нея, като консултант и автор на текстове за документалната изложба, публиката ще разбере защо Кристо не принадлежи нито на България, нито на Габрово, а на целия свят.

Доц. Георги Лозанов предостави за габровската изложба видео интервюто си с артиста, заснето в Ню Йорк заедно с режисьора Стоян Радев. По времето когато са го правили, Жан Клод не е била сред живите, но въпреки това Кристо е говорел в множествено число и сегашно време за проектите им. По думите на доц. Лозанов публиката на двете изложби ще има възможност да си отговори на въпроса защо Кристо е един от най-големите и значими творци на ХХ и ХХІ век в световен мащаб.

Маргарита Доровска, директор на музея Дом на хумора и сатирата, разказа за различните етапи в осъществяването на проекта, представящ творчеството на Кристо и Жан Клод, и живота на семейство Явашеви в Габрово. Тя благодари освен на екипа, работил по двете изложби и на всички сътрудници, габровци и габровски фирми подкрепили реализирането им.

Мащабният проект на габровския музей на хумора очаква своите публики до  17 юни 2018 г., когато изложбите ще бъдат закрити. Изложбите „Кристо и Жан-Клод. Проекти“ и „Роден в Габрово“ са реализирани от Община Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” и Сдружение „Нашето по-голямо Габрово”.

Снимки от откриването на изложбите може да видите тук.

Националният музей на образованието представя „Техният ден – времена, събития и личности”
27 октомври 2017
Оранжев код за силен вятър е обявен за габровска област за 30 октомври
29 октомври 2017