star marmorko 2 "Стар мърморко" е заглавието на филма, който ще "отвори" Смешен филм фест тази година с много смях и много забавни ситуации, в които със сигурност сме попадали и ние.

Един навехнат глезен принудително изпраща мърморкото от провинцията насред забързания живот на сина му и неговата съпруга в Хелзинки. Тъй като той е привърженик на “отминалото време, когато всичко беше по-хубаво”, а те – на модерните технологии и денонощно звънящите телефони, сблъсъкът става неизбежен, а взаимната търпимост – задача с повишена трудност.

star marmorkoРежисьорът Доме Карукоски е роден през 1976 г. в Никозия, Кипър. Семейството му се мести във Финландия, когато е петгодишен. Майка му е финландска журналистка, а баща му – американски актьор. Той е сред най-популярните режисьори във Финландия, а и шестте му игрални филма се ползват с изключителен успех.

Творбите му имат общо 33 номинации за Финландските национални награди, включително и за награда за режисура, която печели с “Домът на черните пеперуди” и с “Лапландска одисея”; носител е на множество международни награди и трикратно – на Наградата на публиката във Финландия.

Вход свободен

sega ili nikoga 2Официалното откриване ще е от 20.00 часа с филма "Сега или никога", който ще ни разкаже за невероятната сватба /или не?/ на Алекс и Ева.
Три години след запознанството им тя трябва да се състои на мястото на първата им среща пред замък в провинциална Англия. Заради поредица от гротескни инциденти обаче замислената като идилия женитба се превръща в малък ад за младоженците и весела какофония за гостите.

Режисьорът МАРИЯ РИПОЛ е родена през 1964 г. в Барселона, Испания. Като режисьор е известна с филмите : “Супа с тортила” (2001), “Имало едно време вчера” (1998) и “Следи от сандалово дърво” (2014).

Повече за Смешен филм фест 8 можете да научите от сайта на фестивала https://filmfest.gabrovo.bg/bg/