Седмица на предприемачеството ще се проведе в Габрово от 19 до 22 октомври. Тя стартира с бизнес конференция по проект ESSPO на 19 октомври от 11 часа в Университетската библиотека на габровския Технически университет. Основните теми са обединени в три панела: „Предизвикателствата на технологичната трансформация“, „Бизнес и иновации“, „Кадри и заетост“. Специален акцент в събитието е панелът „Диалог с бизнеса“, който ще се състои от 16:00 до 18:00 часа. Участие в него са потвърдили заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, основателят на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев и председателят на управителния съвет на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ Мартин Дановски.

На 20 октомври към бизнеса се присъединяват младежите – ученици в гимназиите и средните училища на Габрово, които ще участват в съвместната инициатива на Община Габрово и Джуниър Ачийвмънт България „От традиции към иновации“. Тя ще започне с полудневна практика „Мениджър за един ден“ в местни фирми и организации. В следобедните часове регистриралите се за участие над 30 ученици, представители на местните власти, бизнеса и неправителствените организации ще формулират мерки за модернизиране на образованието в региона чрез ефективно сътрудничество помежду им. Конкретните стъпки ще бъдат търсени в дискусия във формат „Световно кафене“.

На 21 и 22 октомври Габрово отново става средище на активни, ангажирани, творчески настроени хора от цялата страна, които заедно ще създават иновативни решения по време на втория Лагер за иновации в нашия град. В сферата на индустрията и технологиите в групите ще се включат част от участниците в конференцията на 19 октомври, както и представители на местния бизнес. По въпросите на образованието и предприемачеството ще работят младите хора – участници в съвместната инициатива на Община Габрово и Джуниър Ачийвмънт България предходния ден. Трета група ще твори в областта на културата. В нея ще се включат признати в своята област творци от цялата страна, както и представители на местните културни институции и организации. В края на вторият ден – 22 октомври отделните групи ще представят пред публика създадените от тях в рамките на лагера иновативни решения. Фокусът на инициативата е нашият град, а мотото - „Оптимистична теория за Габрово XXI век“.

Пълната програма на Седмицата на предприемачеството можете да разгледате тук.