Преди 15 години група ентусиасти родиха идеята за Духовен ден на Габрово посветен на Света Петка - покровителка на града. За да се отбележи този ден ръце си подадоха  новосъздаденото читалище „Габрово-2002”, местното Архиерейско наместничество и габровската община. За каузата на първия, посветен на духовността ден, беше привлечено и Министерство на културата. От тогава до сега всяка година в дните около 14 октомври, в деня на Света Петка се провежда първият в страната  „Международен фестивал на Духовната музика”, който се утвърди като уникално музикално и духовно събитие в страната.

Петнадесет години в конгломерата на времето са прашинка, но като измерение на човешки живот и дейност са  много, особено когато се отнася до устойчивост на културна и обществена събитийност. Няколко факта, които сами по себе си говорят за неговата значимост. Хоровите състави взели участие през годините са 149, от които 47 чуждестранни и 102 български, с близо 3600 участника. Гостувалите чуждестранни гости на габровския фестивал са от Германия, Швейцария, Белорусия, Русия, Гърция, Сърбия, Румъния, Черна гора и др., а българските състави от 38 града на България.

Девет са участниците в двете концертни вечери, които по традиция ще се проведат в храм „Св. Троица” под надслов „Източно православни песнопения” и в художествената галерия „Христо Цокев” – „Тебе поем, господи”.

От побратимените на Габрово градове, за пореден път ще участва музикалното сдружение от Мытищи, Русия  „Маленкий секрет”.

За първи път ще се представи софийският хор „Св. Наум Охридски”, както и големия смесен хоров състав на Казанлък „Севтополис”. Съвместното участие на Габровския камерен оркестър за изпълнение на поредната непозната Моцартова меса ще бъде в изпълнение на чудесния академичен смесен пловдивски хор „Гаудеамус”. Специално за петнадесетото издание храмовите хорови състави на църквите „Св. Троица” и „Успение Богородично” подготвят свое общо участие, с което ще бъде открит тазгодишния музикален празник.

Събитието ще се отразява от Националното радио, програма „Христо Ботев”, както и директно ще се излъчва в ефира на платформата „Култура ON AIR”.

По традиция ще бъде експонирана ретроспективната изложба с попълненията от миналата година в храм „Св. Троица”, а художествената галерия ще обнови експозицията си специално за Духовния празник, чието най-ярко събитие е именно фестивалът на Духовна музика.