В края на месец октомври в Музея „Дом на хумора и сатирата“ предстои откриването на изложба, посветена на житейския и творчески път на най-известния габровец – Христо Явашев.

Като част от съпътстващата програма, през август бе обявена отворена публична покана за представяне на любителски и професионални снимки, запечатали последния проект на Кристо и Жан-Клод „Плаващите кейове“. Организатори на инициативата са Община Габрово, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ и сдружение „Нашето ПО-ГОЛЯМО Габрово“.

Жури в състав Росина Пенчева, Пенчо Тихов и Илко Немцов разгледа стотиците изпратени за участие фотографии и избра най-добрите от тях. Фотосите ще бъдат разположени на крайречната алея „Аврам Гачев“ и ще останат на разположение на габровци и гости на града в продължение на месец.

Изложбата „Плаващите кейове през обектива на ...“ ще бъде открита на 12 октомври в 17.30 ч. Участващите автори са: Габриела Пашова, Цветанка Узунова, Калоян Илиев, Антония Колева, Руми Лафчиева, Александър Митев, Калоян Константинов, Иван Шумков, Николай Маринов, Диян Митев, Емил Маджаров, Ива Съйкова, Паоло Фасоли, Меглена Шкодрева, Теодора Шкодрева-Янева, Иван Господинов, Стефан Явашев, Яна Шушкова

 

„Плаващите кейове“ е последният реализиран проект на Кристо и Жан-Клод. Той представлява модулна плаваща система от 226 000 полиетиленови куба, покрити със 100 000 кв. м жълт текстил, разположена в езерото Изео, Италия. Инсталацията създава „пътеки по водата“, които свързват Сулцано, Монте Изола и острова Сан Паоло.

Кристо и Жан-Клод създават идеята за „Плаващите кейове“ през 1970 г. През 2013 г. Кристо избира езерото Изео като място за „Плаващите кейове“ и му посвещава следващите 22 месеца. Това е първият голям проект, който той предприема след смъртта на Жан-Клод. Физическата инсталация на кейовете е поета от българската фирма Deep Dive Systems. Екипът на Ина Димитрова и Росен Желязков осъществява най-трудната част от проекта, инсталирайки 220 котви с тежест 6 тона на дълбочина до 100 м. 

На 18 юни 2016 г. кейовете с цвят на шафран са отворени за публиката. Над 270 000 души посещават инсталацията само през първите пет дни. „Както всички наши проекти, „Плаващите кейове“ беше абсолютно свободен и отворен за публиката", споделя Кристо. „Нямаше билети, нямаше официални откривания, нямаше резервации и нямаше собственици. Плаващите кейове бяха продължение на улиците и принадлежаха на всички.“

На 3 юли 2016 г. инсталацията е затворена за публиката. Според данни на Общината посетителите са над 1,2 милиона или между 70 и 100 хиляди на ден. „Тези, които преживяха „Плаващите кейове“, се чувстваха все едно, че ходят по вода – или може би по гърба на кит“ споделя Кристо. „Светлината и водата променяха яркия жълт цвят на плата в нюанси на червено и златно през шестнадесетте дни.“

Таня Христова получи отличителната грамота за „Енерджи Глоуб“
12 октомври 2017
Плаващите кейове акостираха на крайречната алея
13 октомври 2017