В Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Габрово предстои обучителен семинар по проект „Принципи на ерготерапията”. Той ще се проведе от 23 до 27 октомври т. г. и е в партньорство с побратимения ни белгийски град Аалст. Проектът се финансира от Източна Фландрия, а участието на българската страна е подкрепено от Фондация „Хора в помощ на България: Аалст – Габрово” чрез клуб „Приятели на Белгия” и Лайънс клуб – Габрово.

От Белгия ще пристигнат двама преподаватели по ерготерапия и двама специалисти – психолог и трудотерапевт, от училище „Хоризон“ (училище за деца с ментални увреждания). Планира се в един от дните да се организира семинар, на който да присъстват специалисти и студенти от Габрово и други градове. Обсъжда се организирането на среща между родители и специалисти.

Първата част от проекта се проведе в градовете Аалст и Брюксел от 18 до 22 септември 2017 г. По идея на почетния консул на България за Източна Фландрия Вили Ван Импе в нея се включиха Искра Дойчинова (кинезитерапевт) и Галина Иванова (трудотерапевт), които представиха габровския Дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

„Представиха ни основни принципи на ерготерапията и няколко модела на работа с ползвател на социалната услуга, работа с мандала, тренинг с реални случаи от нашата практика. Най–полезно от обучението беше практическата част, в която имахме възможност да се поставим на мястото на лице с увреждане. Опитвахме се да направим дейности от ежедневния живот, да намерим начини за справяне в дадена ситуация и да усетим затрудненията, които такива хора изпитват при пазаруване, пренасяне на продукти, готвене, почистване, сервиране. По този начин имахме възможност през погледа ни като специалисти да обмислим как да структурираме работата си с лица с увреждания. Посетихме училище „Хоризон” и разгледахме класни стаи с различни направления, сензорна зала, зала за рехабилитация. Резултатът от първата част на проекта е обмен на добри практики с полезни и ценни съвети, които ще приложим в нашата работа“ – допълниха габровските участници Искра Дойчинова и Галина Иванова.

Оранжев код за обилни валежи е обявен за габровска област за 7 октомври
6 октомври 2017
Мултимедиен спектакъл за габровската индустриализация – кандидат по фонд „Култура“
6 октомври 2017