Всеки посетител на габровската РБ „Априлов – Палаузов” има възможност да получи безплатно правна информация по правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в своето ежедневие. Услугата е за хора, които нямат финансови средства за юридически консултации.

Гражданите имат възможност да зададат своите правни въпроси на имейл: libgb_ch1@abv.bg, както и на място в читалнята на библиотеката. След това въпросът им се насочва към Правната клиника в УНСС.

Библиотеката и Правната клиника гарантират запазване на конфиденциалността на предоставената от гражданите информация. В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин.

Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация „Глобални библиотеки – България”, с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.